Național

Liviu Negoita, al doilea candidat la esec

Ziarul de Vrancea
7 nov 2009 616 vizualizări
n noul premier desemnat de presedinte pentru alcatuirea unei echipe guvernamentale a fost intimpinat cu ostilitate de opozitia majoritara n primarul sectorului 3 a anuntat insa ca va merge pina la capat

Traian Basescu l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita (PDL), pentru formarea Guvernului, explicind ca acesta raspunde exigentelor majoritatii parlamentare, indeplinind criteriile pe care le are Klaus Johannis, dar in plus este si reprezentant al unui partid care isi va asuma responsabilitatea guvernarii.

Seful statului a spus ulterior, la un miting electoral, ca niciodata nu va accepta un premier asupra caruia are dubii. "Niciodata nu voi accepta un premier asupra caruia am dubii ca ar fi manipulat de Hrebenciuc sau Voiculescu. De aceea am refuzat propunerea, pentru ca stiam in ce laboratoare a fost construita, nu aveam certitudinea ca varianta lor nu va fi manipulata. Romania are nevoie de un premier devotat reformei statului. Liviu Negoita este un om cinstit pe care bucurestenii l-au ales cu 79% sa fie primar in sectorul 3. Este un jurist, un om care stie ce este Parlamentul, un om care ne trebuie, care crede in reforma statului", a mai spus Basescu, care a adaugat ca spera ca echipa noului premier desemnat sa fie gata saptamina viitoare. De altfel, si Liviu Negoita declarase, la Cotroceni, ca doreste formarea unui guvern de coalitie, iar negocierile au inceput chiar de vineri si vor dura trei zile, astfel ca lista noului cabinet va fi depusa luni la Parlament.


Opozitia e totala


Insa, asa cum era de asteptat, reactia celor trei partide din opozitie a fost negativa. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca este regretabil ca Liviu Negoita, "un domn de buna calitate", este sacrificat de presedintele Basescu pe altarul interesului sau personal.

Si candidatul independent la Presedintie, Sorin Oprescu, a afirmat ca Liviu Negoita nu are anvergura necesara pentru a fi prim-ministru si ca presedintele Traian Basescu doreste sa pastreze guvernul interimar pina la alegeri.

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, vede desemnarea ca premier a lui Liviu Negoita drept "cintecul de lebada al lui Traian Basescu", care "isi bate joc de romani" luind decizia continuarii si agravarii crizei politice in contextul anuntului facut de FMI (de aminare a platilor pina in momentul intrarii in vigoare a legii bugetului pe 2010, n.r.).

Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a declarat ca Uniunea este interesata sa afle programul, ideile si propunerile lui Liviu Negoita si ca formatiunea spera ca problemele minoritatilor sa fie cunoscute de viitorul premier. Insa chiar si asa, UDMR, alaturi de PSD si PNL nu s-a prezentat la discutiile de vineri seara cu noul premier desemnat. La aceste consultari s-au prezentat doar cei de la PDL, precum si minoritatile nationale. Liderul acestui din urma grup, Varujan Pambuccian, a declarat ulterior ca nu va refuza sa dialogheze cu toate fortele politice interesate si ca personal crede ca nu este imposibil sa se ajunga la un Guvern de uniune nationala, dar cu Johannis premier.


Negoita merge mai departe


Premierul desemnat a anuntat ca, in situatia in care partidele nu vor accepta sa formeze un Guvern de uniune nationala, va incerca sa formeze un Guvern majoritar, iar a treia varianta este un Cabinet alcatuit exclusiv din membri PDL. "A doua incercare pe care o voi face va fi un Guvern majoritar, poate ca cineva va dori sa sustina o astfel de formula, iar daca in final nu voi gasi nici o astfel de posibilitate, voi merge pe un Guvern politic exclusiv PDL", a declarat premierul desemnat.

Negoita a declarat ca nu va renunta la mandatul incredintat de seful statului, in situatia in care liderii partidelor parlamentare ii vor transmite ca nu il vor sustine. "Nu mi se pare corect sa renunti la un mandat pe care l-ai primit. (...) Un premier desemnat constata daca are majoritate in Parlament, si nu in alta parte", a spus el.


Cum risca Emil Boc sa ramina premier


Eventuala respingere si a acestei echipe nu inseamna ca presedintele va putea decreta dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate. Desi aceasta masura se poate lua dupa doua incercari nereusite de a instala un Guvern, tot Constitutia este legea care prevede ca acest lucru nu se poate face in ultimele sase luni ale mandatului prezidential. Asadar, in cazul in care nici Liviu Negoita nu va avea mai mult succes, foarte probabil ca Traian Basescu nu va mai nominaliza nici un alt candidat la sefia unui cabinet, Executivul interimar al lui Boc urmind sa ramina in functie pina dupa al doilea tur al alegerilor, desi dupa 25 noiembrie nu va mai putea emite nici macar o hotarire.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.