Național

Programa scolara mai trebuie simplificata

Ziarul de Vrancea
7 nov 2009 661 vizualizări
Chiar si dupa adoptarea Legii educatiei cu citeva luni in urma, prin care au fost eliminate citeva ore, programa elevilor a ramas tot incarcata, arata un raport al Societatii Academice Romăne.

Programa scolara trebuie mult simplificata, iar bacalaureatul sa se desfasoare dupa principiul fiecare elev cu subiectul sau, aleator ales de computer, si nu cu subiect unic, releva un raport realizat de Societatea Academica Romana remis Agerpres. Conform raportului SAR realizat in urma audierii mai multor experti in educatiei, programele ar trebui sa fie "aerisite" si sa contina cunostinte cu un grad mai scazut de complexitate decit in prezent.

Totodata, sustin expertii, examenul de bacalaureat ar trebui inlocuit cu un examen national de tip SAT (Standard Achievement Test, care este administrat de ETS - SUA), urmind ca acest examen sa fie administrat de un organism independent, iar alocarea testelor sa fie aleatorie (computerizata) pentru fiecare elev.

Un alt neajuns precizat in raport se refera la faptul ca mediul de afaceri considera ca exista o prapastie intre scoala romaneasca si economia reala.

Audierea expertilor a fost organizata cu sprijinul Academiei de Advocacy si SIVECO Romania si este parte dintr-un proiect derulat de Societatea Academica din Romania - "Cum predam stiintele exacte in scoala? O propunere de reforma". Comisia de experti a fost alcatuita din Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Nicolae Zamfir, presedintele Societatii Romane de Fizica, Radu Gologan, presedintele Societatii de stiinte Matematice si Despina Pascal, formator si consultant independent. Audierea a avut loc in 28 octombrie, cu acest prilej depunindu-se 29 de depozitii scrise ale unor specialisti de top din invatamint si cercetare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 7 ore, 24 minute, 40 secunde
Degeaba se simplifica programele scolare si se schimba mereu modalitatea de a se concepe examenele; inainte de toate trebuie sa avem profesori cu o mentalitate sanatoasa , buni profesionisti, cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.