Național

Croitoru a fost scos din joc, Blaga se incalzeste pe banca de rezerve

Ziarul de Vrancea
5 nov 2009 917 vizualizări
Dupa ce Lucian Croitoru a fost respins, Vasile Blaga ar putea fi viitoarea propunere pentru functia de premier n reprezentantii PSD si PNL si-au reafirmat sprijinul pentru Klaus Johannis n in premiera, Traian Basescu acuza PSD ca pune la cale la privatizarea Postei, minelor de sare, ROMGAZ, TRANSGAZ si TRANSELECTRICA

Final previzibil in Parlament. Premierul desemnat Lucian Croitoru a fost respins la votul din Parlament cu 250 de voturi "contra" si 189 "pentru" . Pentru a fi investit, Cabinetul ar fi trebuit sa primeasca 236 de voturi favorabile. In aceste conditii, Guvernul Boc II ramine interimar, fiind asteptata reactia presedintelui Basescu, care poate desemna un alt premier sau poate prelungi interimatul Guvernului Boc. Secretarul general al PDL, ministrul interimar de Interne Vasile Blaga, ar putea fi viitorul premier desemnat pe care seful statului au declarat surse din PDL. Democrat-liberalii pornesc de la premisa ca presedintele Traian Basescu va face urmatoarea propunere de premier din rindul formatiunii cu cele mai multe mandate in Parlament, respectiv PDL, asa cum a anuntat de altfel in mod oficial. Un argument in favoarea nominalizarii lui Blaga ar fi faptul ca acesta a fost singurul ministru politic propus in Cabinetul Croitoru care a primit aviz favorabil la audierea in comisiile parlamentare, au mai precizat sursele citate.

In consultarile cu partidele in urma carora Traian Basescu trebuie sa desemneze un nou prim-ministru, nu exista un termen limita. Astfel, pina la instalarea unui nou guvern, Cabinetul Boc va ramine in functie. Ca si Lucian Croitoru, noul premier desemnat va avea la dispozitie tot 10 zile sa-si faca echipa si sa treaca testul Parlamentului. Marea dilema ramine cind va face Traian Basescu o noua nominalizare de premier: inainte de primul tur al prezidentialelor, intre tururi sau dupa alegeri, daca va mai cistiga un mandat. Daca si urmatorul cabinet va pica la vot in Parlament, Guvernul Boc va continua sa se ocupe interimar de treburile curente ale tarii. Oricite guverne ar fi respinse, Traian Basescu nu poate dizolva Parlamentul pina la alegeri. Dizolvarea ar putea avea loc insa dupa prezidentiale. Nu este insa si obligatorie, ci numai o solutie la latitudinea sefului statului.


Basescu: "Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadou"


Aflat in campanie la Alexandria in ziua sa de nastere, 4 noiembrie, Traian Basescu a declarat cu referire la votul de respingere a Cabinetului Croitoru, ca "parca ii vine sa nu multumeasca" Parlamentului de cadoul pe care i l-a facut de ziua lui si a dat asigurari ca va desemna un premier responsabil. "Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadoul pe ca mi l-a facut astazi trintind al doilea Guvern al Romaniei. Nu are nimic, va asigur ca nu vor avea un Guvern pe care domnii Iliescu, Voiculescu si Hrebenciuc sa-l poata manevra in interesul privatizarilor pe care si le doresc. Va asigur ca voi desemna un prim-ministru responsabil si in spatele caruia sa nu se poata intimpla ce-si doresc cei despre care v-am zis mai inainte. Romania va avea un Guvern care sa serveasca poporului roman", a spus Basescu in fata simpatizantilor. Basescu a reafirmat ca noua majoritate s-a constituit pentru a servi interesele grupurilor de presiune, care doresc privatizarea resurselor statului. "Uitati-va la ei, ce au facut azi in Parlament: au doborit al doilea Guvern. De ce au facut-o? Pentru ca de cinci ani rivnesc la privatizarea Postei, minelor de sare, ROMGAZ, TRANSGAZ, TRANSELECTRICA. In 2006 le-am spus: ne oprim cu marile privatizari, sa vedem ce efecte are privatizarea PETROM si n-as spune ca a avut cele mai fericite efecte, ne-am dat rezervele de titei, am spus nu privatizarii Postei, nu privatizarii resurselor de gaze. In concluzie, asta e supararea la ei si pe televizor, in majoritatea ad hoc care s-a format", a conchis Traian Basescu.


PSD, PNL si UDMR ramin fideli solutiei Johannis


Imediat dupa vot, liderii PSD, PNL si UDMR au anuntat ca ii vor solicita sefului statului sa nominalizeze pe Klaus Johannis pentru functia de premier. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca majoritatea si-a spus cuvintul si ca i se va solicita sefului statului inca o data nominalizarea lui Klaus Johannis pentru functia de premier. "Am asistat la cronica unui esec anuntat", a spus Geoana. El a mentionat ca s-a demonstrat ca majoritatea PSD, PNL, UDMR, PC, Minoritati functioneaza si il sustine pe Klaus Iohannis. De asemenea, el a anuntat ca sefului statului i sa va solicita din nou nominalizarea lui Klaus Johannis pentru Guvern.


Partidele incearca sa treaca bugetul printr-o varianta neconstitutionala


in paralel cu respingerea guvernului Croituru, pentru a nu fi acuzata de adincirea crizei politice, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adoptat o hotarire care ii permite Guvernului demisionar Boc II sa inainteze proiectul de buget pe 2010. Aceasta este singura posibilitate prin care mai poate fi salvat acordul cu FMI, care a solicitat ca, pina la data de 10 decembrie, proiectul de buget sa ajunga in Parlament. Practic, proiectul de hotarire pentru abilitarea Guvernului in functie sa prezinte in Parlament proiectul de buget pe 2010, prevede o derogare de la Legea 90/2001 pentru organizarea si functionarea Executivului. O astfel de situatie nu a mai fost intilnita pina acum, dar ea se bazeaza pe faptul ca, potrivit Constitutiei, Guvernul este sub controlul Parlamentului. Drept urmare, guvernul ar trebui sa respecte deciziile luate de Parlament. Insa, constitutia interzice unui guvern demis de Parlament (cazul Guvernului Boc) sa mai initieze proiecte de lege. Drept urmare, nici proiectul legii bugetului nu ar fi putut fi inaintat Parlamentului de guvernul Boc in actuala sa formula.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.