Național

BNR mentine dobinda, surprinzind analistii care estimau o reducere

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 642 vizualizări
Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobinda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI. Astfel, in sedinta de ieri, 3 noiembrie 2009

"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarit urmatoarele: mentinerea ratei dobinzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata comunicatul bancii centrale. Analistii chestionati de NewsIn au luat in calcul o mentinere a ratei dobinzii la nivelul de 8%, in contextul actual de incertitudine, insa scenariul de baza conturat de majoritate a fost de reducere a dobinzii cheie cu un sfert de punct procentual, la 7,75%, pentru a asigura continuitatea pentru semnalul de relaxare a politicii monetare. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, anticipase insa decizia de ieri a bancii centrale. In comunicat BNR a mai precizat ca mentinerea dobinzilor din piata monetara la niveluri cu mult peste dobinda de politica monetara, de 8%, este determinata de nevoia "substantiala" de finantare a deficitului bugetar in ultimul trimestru al acestui an. "Ecartul dintre ratele dobinzilor interbancare si rata dobinzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", se spune in comunicat. Diferenta mare dintre dobinzile din piata si dobinda cheie afisata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune, in acelasi timp, presiune si pe inflatie, ceea ce determina banca centrala sa urmeze o politica bazata pe prudentialitate. Dobinzile din piata monetara interbancara s-au decuplat in ultimul timp de rata de politica monetara, de 8%, bincile imprumutindu-se intre ele la dobinzi de peste 10% pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.