Național

FMI ne tine in sah cu transa, patronatele vorbesc de colaps

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 692 vizualizări
Dumitru Costin, presedintele BNS, a declarat la finalul intilnirii cu Fondul ca a cerut reprezentantilor institutiei internationale sa nu acorde transa pentru a da o lectie politicienilor care nu si-au respectat angajamentele

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au precizat, la intilnirea cu patronatele, ca estimeaza ca economia romaneasca va creste in 2010 cu 1% si isi mentin prognoza pentru acest an, de scadere cu 8-8,5%, a declarat ieri presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. "Reprezentantii FMI ne-au spus ca, in prima parte a anului 2010, nu se va inregistra o crestere economica, insa Romania va intra pe crestere din semestrul doi, urmind ca la finalul anului aceasta sa ajunga in jur de 1%", a afirmat Nicolescu, la finalul discutiilor dintre reprezentantii FMI si patronate. "Tot ei ne-au spus ca estimeaza ca ne vom incadra in tinta de deficit pentru acest an, de 7,3% (din PIB), si ca, daca nu ar fi facut presiuni pentru a impune anumite masuri de scadere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar fi ajuns in acest an la 10% (din PIB)", a completat presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a precizat ca FMI va amina acordarea celei de-a treia transe pentru Romania daca nu se rezolva situatia politica actuala. "Ne-au spus ca este foarte important sa reducem cheltuielile bugetate si risipa de orice fel si ca insista pe reducerea cheltuielilor locale, unde s-a facut risipa", a spus Pogonaru. La rindul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a subliniat, la finalul discutiilor, ca nu s-a luat inca nici o decizie privind acordarea celei de-a treia transe si ca tintele de deficit bugetat stabilite pentru acest an si pentru 2010 ramin aceleasi. "Tintele de deficit nu se modifica, in 2010 va fi de 5,9%, insa analizam revizuirea prognozelor de crestere economica pentru anul viitor", a mai spus Franks.


Un milion de someri


Reprezentantii patronatelor UGIR 1903 si CONPIROM considera ca, daca nu vor fi acordate transele III si IV din imprumutul de la FMI si transele de la Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala, Romania va intra in colaps, iar fara o crestere economica in 2010 se va ajunge la un milion de someri. "Din acest motiv sintem dispusi sa sprijinim eforturile Fondul Monetar International pentru a relansa acordul de imprumut, pentru ca, daca nu incepem o crestere economica anul viitor, vom discuta despre un milion de someri si despre o lipsa a finantarii", a declarat, ieri, secretarul general al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Dan Matei Agathon. Premierul in exercitiu, Emil Boc, a declarat, ieri, ca nu vor fi probleme cu plata pensiilor sau a salariilor pina la sfirsitul acestui an, iar daca transa de la FMI nu va veni, obligatiile se vor plati prin alte "mecanisme financiare la care deja se lucreaza". "Vreau sa spun foarte raspicat si foarte clar. Chiar daca va fi poate mai greu la acest sfirsit de an, nu vom avea probleme cu plata pensiilor si cu plata salariilor", a declarat Emil Boc. Dumitru Costin, presedintele Blocul National Sindical (BNS) a declarat de pe alta parte ca a cerut FMI sa nu acorde cea de-a treia transa Romaniei, pentru ca guvernul nu si-a respectat angajamentele asumate si pentru "a da o lectie" politicienilor. "Trebuie sa dam o lectie clasei politice, pentru ca au adus Romania in aceasta criza politica si am cerut FMI sa nu se acorde cea de-a treia transa", a afirmat Costin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.