Național

Elevii de gimnaziu au abandonat cartile in favoarea calculatorului si televizorului

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 693 vizualizări
Ei petrec doar o ora pe saptamina citind, fata de 20 de ore la computer si TV

Elevii de gimnaziu din Romania petrec o ora pe saptamina citind, fata de 20 de ore in fata computerului si televizorului, potrivit unor informatii furnizate de parinti pentru studiul "Scoala asa cum este", prezentat ieri de Centrul Educatia 2000^ si UNICEF. Majoritatea parintilor intervievati (66,4%) considera scoala ca fiind cel mai important factor care ar putea asigura succesul in viata, insa modul in care se face educatia copiilor in institutiile romanesti este dezamagitor pentru cei mai multi dintre ei. Cele mai multe probleme monitorizate de parinti sint legate de programa scolara, considerata prea incarcata, manualele neatractive si profesorii destul de slab pregatiti.

Daca programa este foarte incarcata, elevii de gimnaziu petrecind, cel mai frecvent, pina la 50 de ore pe saptamina la cursuri si la pregatirea lectiilor, pentru citit ei aloca, in cele mai multe cazuri, o ora pe saptamina. Cei mai multi parinti spun ca activitatile care le ocupa cel mai mult timp copiilor sint televizorul, computerul si intilnirile cu prietenii, cite 10 ore pe saptamina pentru fiecare. "Scoala ar trebui sa ii tina pe copii ocupati, departe de calculator. Noi faceam lucru manual la scoala" si "Ar trebui sa faca mai multe activitati extracurriculare" sint doua dintre opiniile parintilor. Ei atrag atentia ca, in timp ce activitatile extracurriculare lipsesc, programa scolara este plina de cursuri si informatii inutile. "La ce le trebuie copiilor nostri trigonometrie, notiuni de urbanism si rezistenta materialelor?", mai spun parintii.

Indiferent de ceea ce copiii lor trebuie sa invete la scoala, 82% dintre parinti cad de acord asupra faptului ca rezultatele, bune sau proaste, ale elevilor se datoreaza profesorilor.

în opinia a 79% dintre respondenti, profesorii sint persoane dedicate profesiei lor, de altfel, este generala tendinta parintilor intervievati de a considera cariera de profesor ca neafectata de interese financiare. în ceea ce priveste caracterizarea acestora, insa, opiniile parintilor sint la extreme. "Au foarte multa rabdare, la ce salarii au si la cum sint priviti in societate in general", "sint facuti pentru meseria asta", "unii sint trup si suflet pentru scoala", spun unii dintre parinti. "Sint indiferenti, agresivi chiar", "sa fie copilul cit mai prost la clasa ca sa vina parintele cu el la pregatire", spun alti parinti, care cred chiar ca profesorii nu ar face fata altor meserii de pe piata muncii.


Bunastarea familiei aduce note mari


Majoritatea criticilor parintilor se indreapta spre cadrele didactice tinere. Cei mai multi parinti cred ca profesorii mai in virsta sint mai bine pregatiti decit cei mai tineri, care, din diferite motive, nu ar urma cu seriozitate cariera didactica.

Daca, in privinta scolii in care invata copiii lor, parintii sint cit de cit multumiti, sistemul este profund criticat, un sistem in care nivelul de educatie al tutorilor si veniturile lor influenteaza vizibil rezultatele scolare ale elevilor. De altfel, potrivit aceluiasi studiu, peste 60% dintre copiii provenind din familii cu venituri peste medie au rezultate foarte bune la scoala, fata de numai 32% dintre cei care cresc in gospodarii cu venituri ce acopera strictul necesar.

La cercetarea care a avut loc in vara acestui an au participat 392 de parinti din Bucuresti si din judetele Mures, Prahova, Dambovita si Giurgiu, atit din mediul rural, cit si din mediul urban.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.