Național

Ministerul Sanatatii si-a pierdut capul in lupta cu virusul gripei porcine

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 969 vizualizări
Adrian Streinu Cercel a demisionat din functia de secretar de stat, dupa ce un consilier prezidential l-a acuzat ca "induce panica in populatie" n "Am demisionat din motive pur personale", sustine el

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a demisionat, ieri, dupa ce in cursul zilei de luni unii politicieni l-au criticat, mai mult sau mai putin direct, pentru ca ar fi indus panica in populatie in ceea ce priveste gripa porcina sau, dimpotriva, pentru ca masurile luate nu au fost suficient de severe.

Luni, ministrul interimar al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca "nu este vorba de o pandemie". "Exista anumite etape de urmat. Deocamdata, avem la minister un comandament pe problema asta. Daca gripa ia amploare, intervine Comitetul National pentru Situatii de Urgenta", a spus Blaga despre posibilitatea unei sedinte a CSAT pe tema cazurilor de gripa porcina. "Nu este vorba de o pandemie", a mai spus Blaga.

"Extinderea virusului AH1N1 conduce la o situatie ingrijoratoare si critica. Faptul ca apar tot mai multe focare ar trebui sa dea gindit", a declarat in aceeasi zi si Eugen Nicolaescu, imputind conducerii Ministerului Sanatatii ca nu a luat masurile necesare privind combaterea gripei porcine si nu a inceput nici acum vaccinarea impotrivei gripei sezoniere, din cauza anularii licitatiei pentru achizitionarea vaccinurilor.

Si seful statului a declarat, luni, ca, in opinia sa, nu este necesar ca Romania sa importe doze de vaccin impotriva virusului A/H1N1, sustinind ca Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze. "M-a alertat declaratia secretarului de stat Streinu-Cercel, care pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal. Romania nu va importa nici un vaccin, avem in acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar in zece zile putem avea inca un milion. Doar opt tari din Europa produc acest vaccin, iar Romania este una dintre ele", a spus seful statului.

Pe 29 octombrie, fostul ministru PSD al Sanatatii, Ionut Bazac, avertiza ca autoritatile nu iau masurile necesare pentru combaterea noii gripe, nerespectindu-se astfel Planul National de combatere a pandemiei, aprobat de Guvern. Fostul ministru a mai apreciat ca "stacheta" pe care a tinut-o foarte sus in combaterea AH1N1 "a fost mult coborita in ultima perioada".


"Nu se pune problema importului de vaccinuri"


In ceea ce-l priveste, prof. Adrian Streinu Cercel a precizat ca a demisionat din motive "pur personale". El a precizat ca, in momentul de fata, nu se pune problema unui import de vaccinuri. "Vaccinul de la Cantacuzino este de o calitate foarte buna", a spus el, adaugind ca reactiile adverse sint mult mai putine decit in cazul unor produse similare si ca numarul de anticorpi generati are valori foarte bune. In 26-27 noiembrie va incepe administrarea acestui vaccin, a precizat Streinu Cercel.

Pina ieri, in Romania s-au inregistrat 581 de cazuri de infectare cu AH1N1.


Virusul gripal isi creste agresivitatea


Adrian Streinu Cercel le-a spus deputatilor din Comisia de sanatate ca Romania trebuie sa fie pregatita sa trateze si eventual sa-si asume intre 3.300 si 6.000 de posibile decese daca ramine la categoria de pandemie cu rata de deces de sub 0,1%. "Stim cit se poate de clar ca virusul gripal isi creste virulenta si agresivitatea si viteza cu care se propaga, de aici riscul de aparitie a unor posibile decese. Noi, in cadrul programului de pandemie, am calculat riscurile potentiale plecind de la cinci tipuri de scenarii, pe cinci categorii de nivel pandemic. O categorie la care sintem si noi in momentul de fata presupune o rata de deces de sub 0,1%", a spus Streinu Cercel.

El a sustinut ca, in aceste conditii, Romania trebuie sa fie pregatita cu sectii de terapie intensiva pentru a putea asista acesti pacienti. "Acesti pacienti dezvolta in timp foarte scurt, circa 78 de ore, sindromul asa-numitului plamin alb", a spus Streinu Cercel, precizind ca in aceasta faza pacientul se sufoca.


Vaccin antigripal pentru copii - abia din 2010


Presedintele Comisiei de sanatate, deputatul Rodica Nassar, a declarat, dupa audierea fostului secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, ca vaccinul impotriva gripei porcine nu a fost testat inca pe copii si, probabil, nu va putea fi aplicat acestora pina in ianuarie 2010. "Poate sa fie o problema, atita timp cit vaccinul nu a fost testat pe copii si nimeni nu si-ar asuma responsabilitatea administrarii acestuia in afara testelor necesare pentru autorizarea de folosinta pentru prescolari si scolari, inainte de a obtine avizul Agentiei Nationale a Medicamentului", a comentat deputatul PSD.

Nassar a precizat ca membrii Comisiei au dorit sa afle de la Streinu Cercel care este stadiul masurilor luate de autoritati impotriva virusului AH1N!, adaugind ca deocamdata "sint luate in special masuri de preventie", pentru ca vaccinul va incepe sa fie administrat in spitale dupa 27 noiembrie. Nassar a mai spus ca Streinu nu a oferit explicatii membrilor Comisiei privind motivele demisiei sale de la Ministerul Sanatatii.

:

Tarile din jurul Romaniei sint mai afectate


Ambasadorul Ucrainei si ministrul Sanatatii din Republica Moldova au solicitat ajutorul Romaniei pentru combaterea gripei porcine. Cererile au fost avizate pozitiv de ministrul Sanatatii, Adriean Videanu, si de presedintele Traian Basescu.

Statisticile prezentate ECDC (Centru European pentru Preventia si Controlul Bolilor) se refera la cazurile confirmate pina la 2 noiembrie si se bazeaza pe informatiile oferite de site-urile nationale oficiale din domeniul sanatatii sau obtinute prin alte canale oficiale de comunicare. Cele peste 320 de decese au fost inregistrate in 19 tari, cele mai afectate fiind Marea Britanie (137 de decese), Spania (63 de decese), Franta (44), Italia (17), Norvegia (13), Irlanda si Olanda (10 decese).

In sud-estul Europei, respectiv in zona geografica unde se afla si Romania, cea mai afectata tara pare a fi Ucraina:


Bulgaria: 3 decese

R.Moldova: 2 decese

Serbia: 1 deces

Ungaria: 5 decese

Rusia: 14 decese

Ucraina: 71 decese

Turcia: 9 decese



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 8 ore, 24 minute, 51 secunde
Cum sa nu demisioneze dl Adrian S.Cercel cand se gaseste "desteptul de Basescu" sa-i spuna ca baga frica in oamenii?De parca n-ar fi adevarat ceea ce se intampla in tara si presedintele nu i-a nici o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.