Național

Romănia, sub asediul virusului gripal H1N1

Ziarul de Vrancea
3 nov 2009 887 vizualizări
începind de vineri, în Romănia, au fost confirmate 128 de cazuri noi de infectare cu gripa AH1N1. Numarul total a ajuns la 555, nefiind înregistrat nici un deces, potrivit unor statistici oficiale. Inmultirea neasteptata a cazurilor a determinat Ministerul Sanatatii sa instituie carantina in toate institutiile spitalicesti.

Ministerul Sanatatii a decis devansarea campaniei de vaccinare contra gripei porcine pentru 26-27 noiembrie. In conditiile in care numarul cazurilor ajunsese ieri la 555, dozele de vaccin necesare sint produse de Institutul Cantacuzino, a anuntat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. Totodata, Ministerul Sanatatii a anuntat ca renunta la cumpararea vaccinurilor de pe piata internationala, pentru ca acestea ar ajunge in Romania de-abia in 2010 si ar fi prea tirziu.

"Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar si pentru cea a elevilor de liceu si a studentilor din cele doua mari focare, Iasi si Bucuresti. O parte dintre cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor angajate in cadrul politiei de frontiera de la granita cu Ucraina si a locuitorilor din zona respectiva", a declarat Streinu-Cercel.

Ministerul Sanatatii a alocat 27 de milioane de lei pentru spitalele din zonele afectate de gripa porcina, care au nevoie de medicamente antivirale si alte materiale medicale.


Carantina generala


Toate spitalele din Romania se afla de ieri in carantina, toti medicii de familie fiind mobilizati pentru campania de vaccinare contra gripei porcine, unde va fi utilizat vaccinul ANTIGRIP produs la Cantacuzino. Vaccinul pandemic va fi utilizat doar de catre specialistii implicati in campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii si nu va fi disponibil in farmacii cu circuit deschis. "Vaccinul nu difera cu absolut nimic fata de vaccinul sezonier. Singura deosebire este ca vaccinul pandemic are o tulpina, iar vaccinul sezonier are trei tulpine, iar aceasta diferenta a aparut datorita faptului ca OMS nu a acceptat ideea ca toate tulpinile, cele patru, sa fie intr-un singur vaccin. De aici au aparut cele doua vaccinuri", a explicat Streinu-Cercel.


Farmaciile au ocazia sa-si strige datoriile


Potrivit Ministerului Sanatatii, Romania are un stoc suficient pentru situatia actuala, de aproximativ 400.000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate, iar in procedura de achizitie mai sint inca 1.375.000 de doze. Pe de alta parte, importul si distributia de medicamente sint la un pas de blocaj, in plina pandemie de gripa, in conditiile in care spitalele si farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro, dupa cum spun reprezentantii firmelor din acest domeniu. "Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul dateaza din 2007-2008, iar farmaciile, cel putin la fel de mult", a precizat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile. în opinia presedintelui ADMR, solutia posibila in acest moment ar fi o infuzie de lichiditati din partea citorva banci.


De unde a inceput invazia si in ce stadiu se afla


Propagarea virusului in Romania a debutat cu cinci luni in urma, pe 27 mai, cind Ministerul Sanatatii a confirmat primul caz de gripa AH1N1 - la o femeie venita din Statele Unite, in 23 mai. Dupa Bucuresti, Timisoara a semnalat cazuri de imbolnavire, iar pe 2 iulie primele semne ale epidemiei au ajuns si in cealalta parte a tarii, la Iasi. Intre timp, Sectia Consulara a Romaniei la Nicosia (Cipru) a fost inchisa temporar in iulie dupa ce personalul s-a imbolnavit de gripa.

In septembrie, Ministerul Sanatatii a decis ca Directiile de Sanatate Publica sa suspende, pentru sapte zile, activitate in unitatile de invatamint in care se confirma, prin analize de laborator, trei cazuri de imbolnavire cu gripa AH1N1 in clase diferite ale aceleiasi institutii scolare. O luna mai tirziu, la Centrul de schimburi internationale "Gaudeamus" din Iasi a fost depistat un focar cu 13 cazuri confirmate de gripa. Pina acum, o scoala si 11 clase din alte institutii de invatamint au fost inchise la Iasi, o alta scoala din Bucuresti avind de asemenea activitatea suspendata.


Ucraina vrea sa inchida puncte vamale la frontiera cu Romania


Autoritatile din regiunea ucraineana Cernauti solicita inchiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu Romania si Republica Moldova, din cauza extinderii epidemiei de gripa, informeaza site-ul agentiei Omega. "Ne-am adresat deja serviciului de graniceri si am cerut inchiderea punctelor de trecere la frontiera cu R.Moldova si Romania , acolo unde nu exista posibilitatea efectuarii unui control medico-sanitar", a declarat seful administratiei regionale din Cernauti, Vladimir Kulis. Purtatorul de cuvint al Serviciului de Graniceri al Republicii Moldova, Dumitru Osoianu, a declarat ca punctele vamele cu Ucraina nu au fost inchise si functioneaza in regim obisnuit. Potrivit lui Osoianu, la toate punctele de trecere a frontierei este efectuat un control medico-sanitar in vederea depistarii cazurilor suspecte de gripa. Potrivit Ukrainian News Agency, autoritatile ucrainene au confirmat 60 de cazuri letale de gripa si infectii respiratorii in regiunile Ternopil, Ivano-Frankivsk, Cernauti, Lvov si Volin. Majoritatea deceselor s-au inregistrat in regiunea Lvov, in vestul tarii, unde au murit 29 de persoane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.