Național

Cel mai luxos si extravagant vas de croaziera, lansat la apa

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 699 vizualizări
vasul a costat 900 de milioane de euro si poate transporta 6.360 de pasageri si 2.000 de membri ai echipajului

Cel mai mare si mai scump pachebot construit vreodata, Oaza Marilor (Oasis of the Seas), un adevarat parc de atractii plutitor, a fost ieri lansat la apa, in Marea Baltica, de catre constructorul naval finlandez STX la Turku, in Finlanda, relateaza AFP. Cu un cost de 900 de milioane de euro, acest gigantic vas de croaziera, sub comandat de compania americana Royal Caribbean, poate transporta pina la 6.360 de pasageri si 2.000 de membri ai echipajului. STX Finlanda, o filiala a constructorului naval sud-corean STX, urmeaza sa livreze nava catre compania americana in cursul unei ceremonii ce se va desfasura in portul Turku, din sud-estul Finlandei. Apoi, Oasis of the Seas urmeaza sa traverseze Atlanticul pentru a ajunge pe coasta de est a Statelor Unite, de unde va intreprinde, la 1 decembrie, primul sau voiaj in scop turistic, de la Fort Lauderdale in Haiti. Royal Caribbean sustine ca nava este "cea mai inovatoare si mai originala construita vreodata, in care zonele sale de divertisment sint ca niste sate pe mare". Destinat tinerelor familii, dar si celor mai in virsta, clientii obisnuiti ai croazierelor de acest tip, Oasis of the Seas isi doreste sa fie mai mult un centru de relaxare decit o nava de croaziera traditionala, care se depalseaza de la o escala la alta. Giganticul vas are 16 punti, o inaltime de 65 de metri de la linia de plutire, o lumgime de 360 de metri si o latime de 47 de metri. Nava depaseste cu 32 de metri Freedom of the Seas care detinea pina acum recordul de lungime pentru un vas de croaziera. Royal Caribbean a comandat vasul Oasis of the Seas in 2006 si o nava geamana, Allure of the Seas, un an mai tirziu. Replica va fi livrata in toamna anului 2010. Dupa ce a fost efectuata comanda, criza a afectat insa in mod brutal sectorul maritim. Chiar si in prezent, la sfirsitul lunii octombrie, mai erau disponibile locuri pe Oasis of the Seas pentru calatoria inaugurala de patru zile din decembrie, in timp ce STX, singurul constructor naval finlandez specializat in vase de mari dimensiuni, nu mai are comenzi, iar lucratorii sint amenintati cu somajul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.