Național

Putem pierde pina la 5% din PIB din cauza dezastrelor naturale

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 1377 vizualizări
cele mai mari riscuri pentru Romania sint inundatiile, alunecarile de teren, seceta, temperaturile extreme si furtunile

Romania este una dintre tarile UE noi care prezinta o vulnerabilitate ridicata la schimbarile climatice, iar pierderile economice potentiale generate de dezastrele naturale ar putea atinge 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit unui raport prezentat ieri de Banca Mondiala. Potrivit unui raport din 2007, numai ridicarea nivelului marii ar putea avea un impact de 0,5-1,5% din PIB in tari precum Romania, Polonia sau Estonia. Cele mai mari riscuri pentru Romania sint inundatiile, alunecarile de teren, seceta, temperaturile extreme si furtunile, in timp ce Bulgaria, pe linga riscurile mentionate in cazul Romaniei, este vulnerabila si la incendii ale vegetatiei. Ungaria este a treia tara din UE care ar putea fi afectata mai serios de incalzirea globala, in timp ce restul statelor membre noi sint relativ mai putin vulnerabile, se mai arata in raport. "Schimbarile climatice globale vor afecta in mod serios cele 10 noi state membre ale UE, Bulgaria, sudul Romaniei si Croatia fiind cele mai vulnerabile. Desi acestea au un aport modest la emisiile globale de gaze cu efect de sera, ele vor fi nevoite sa suporte costuri sociale si economice legate de incalzirea globala, respectiv reducerea emisiilor si adaptarea la schimbarile de mediu. Acestea includ masuri coordonate in sanatate, managementul apei si terenului, agricultura si silvicultura, zonele urbane, transportul si energia", se mai arata in raportul prezentat ieri de Banca Mondiala. Potrivit datelor din ultimii 20 de ani, Romania s-a confruntat cu incalzirea temperaturii, dar nu au avut loc schimbari in regimul precipitatiilor. Pina in 2050, temperatura ar putea creste, iar numarul zilelor friguroase ar putea scadea, valurile de caldura ar putea fi mai multe, la fel si ploile. Printre politicile care trebuie luate pentru a adapta economiile la schimbarile climatice se numara cele de reducere a traficului auto in ariile congestionate, de diminuare a emisiilor de gaze prin modernizarea sistemului public de transport, cooperare regionala in sectorul energetic, eficienta energetica si diversificare a aprovizionarii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.