Național

Gripa porcina determina alerta epidemiologica

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 665 vizualizări
Cine are viroza sa se izoleze la domiciliu

Romania inregistreaza primele doua cazuri grave de gripa porcina, bolnavii fiind la terapie intensiva n ministerul Sanatatii avertizeaza bolnavii cu simptome de viroza sa se autoizoleze la domiciliu n primele vaccinari se pot realiza abia peste 2 luni


Avem deja doua focare ale gripei provocate de virusul AH1N1, unul la Bucuresti si altul la Iasi, a anuntat, ieri dupa-amiaza, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel. Numarul bolnavilor de gripa A/H1N1 a ajuns in Romania la 441, dintre care doi, o invatatoare din Bucuresti si baritonul Gheorghe Mogosan din Cluj, se afla in stare severa, fiind conectati la aparatele de oxigen, afirma Cercel. Invatatoarea de 31 de ani de la scoala nr. 147 din Capitala si baritonul Gheorghe Mogosan sint internati in spital, fiind asistati respirator mecanic. Femeia se afla de doua zile la terapie intensiva, la Spitalul Matei Bals, ieri constantindu-se o usoara ameliorare, potrivit lui Streinu Cercel. Cazul lui Mogosan este mai complicat, baritonul contactind virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi. "Situatia este foarte serioasa. Sint doua persoane care sint infectate cu o forma foarte severa a acestui virus, adica este nevoie sa fie asistate respiratoriu de aparate", a precizat Streinu Cercel. Potrivit lui Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sint cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic. In plus, Streinu Cercel a precizat ca mastile de protectie sint, de fapt, masti chirurgicale, acestea protejindu-ne fata de bacterii mai mari, fiind insa ineficiente in fata virusilor.


Mortalitatea poate atinge 2,5%


Rata mortalitatii in cazul gripei A/H1N1 in Romania este de 0,01% in momentul de fata, dar poate creste la maximum 2,5%, potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, boala avind, la debut, simptome similare celor ale unei viroze obisnuite, a declarat doctorul Streinu Cercel. "Simptomele sint cele ale unei raceli obisnuite, in sensul ca are temperatura 37,5, 38 de grade. Incepe sa ii curga nasul, sa tuseasca si are o stare generala proastra de la inceput, care se accentueaza. In decurs de doua trei zile, starea generala proasta se accentueaza", a explicat profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. In ceea ce priveste prevenirea bolii, Streinu Cercel avertizeaza ca vaccinarea este obligatorie. "In primul rind, cei care sint bolnavi, sa stea acasa si sa nu iasa pe strada. Daca ei inteleg sa stea acasa, se diminueaza raspindirea virsusului extrem de mult", a precizat acesta. Campania de vaccinare impotriva gripei porcine va incepe, in Romania, pe 1 decembrie, urmind ca elevii sa fie vaccinati de pe 4 ianuarie. In cadrul campaniei de vaccinare impotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sanatatii are in plan vaccinarea a trei milioane de copii institutionalizati, iar prescolarii, elevii si studentii vor fi vaccinati gratuit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.