Național

Negocieri in poarta Cotroceniului cu primul cioban al tarii: 15 lei oaia, 200 vaca

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 761 vizualizări
Refuzati de ministrul interimar al Agriculturii, fermierii s-au dus la Cotroceni sa negocieze cu presedintele subventia pentru oi si vaci n acolo, au reusit sa obtina promisiunea unei prime transe de 35% din sumele datorate imediat si o alta in luna decembrie n

In plina campanie electorala, zi plina imbrinceli si proteste intre oamenii de ordine si aproximativ o mie de fermieri veniti sa ceara subventiile pentru animale de la Guvern si de la Cotroceni. Primele negocieri dintre reprezentantii crescatorilor de taurine, Radu Berceanu si Gheorghe Pogea au esuat rapid in cursul diminetii, dupa care aproximativ 600 de fermieri s-au indreptat spre Palatul Cotroceni, unde au reusit sa rupa gardurile de protectie din fata Palatului Cotroceni. Sute de jandarmi au fost mobilizati pentru a proteja zona. Initial, aflat in campanie, presedintele a refuzat sa aiba o intilnire, apoi a acceptat sesizind ca tema este una sensibila pentru cursul scrutinului electoral.

Fermierii cer Guvernului subventiile pe cap de animal la bovine si la ovine - 570 de lei pentru bovina si 44 de lei pentru ovina. "Vorbim de 1.400.000 de vaci si aproape 6.000.000 sau 6 milioane si ceva de oi. Nu plecam fara sa stim ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) are bani in cont ca sa ii plateasca fermierilor, nu povesti, protocoale, hirtiute semnate sau tot felul de promisiuni care le sint atit de frecvente azi si in zilele urmatoare incit ne e greata. Vrem banii", a spus Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. In schimb, ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a promis anul acesta numai 200 de lei pe bovina, restul sumei sa fie platita in primele doua luni ale anului urmator. In ceea ce priveste subventia pentru ovine, Berceanu le-a propus protestatarilor ca aproximativ 35% din suma sa fie platita imediat (respectiv 15 lei pe cap de ovina) - ceea ce ar presupune un efort bugetar de 100 de milioane de lei -, iar restul sa fie achitat in primele doua luni ale anului urmator. Berceanu a spus ca, daca se vor face platile acum, Romania nu ar mai putea respecta tinta de deficit bugetar convenita cu FMI, de 7,3%, fapt care ar putea impiedica virarea celorlalte transe ale imprumutului.


Basescu propune o a doua transa in decembrie


Fermierii au obtinut de la Cotroceni mai mult decit la Guvern: promisiunea ca vor primi si in decembrie bani. Traian Basescu a declarat aseara ca pina in luna decembrie se vor gasi solutii si pentru plata transei a doua pentru fermieri. Prima transa va fi platita la sfirsitul lunii octombrie. Raspunsul final la cererile fermierilor va veni abia miercuri, saptamina viitoare. "Am discutat cu Guvernul, cu presedintele CEC si urmeaza sa discut cu directorul fondului de garantare a fondului rural", a declarat Traian Basescu in aceasta seara. Presedintele a mentionat ca bugetul de stat nu are bani acum. "Singura solutie posibila e cea anuntata de liderii vostri (...) pina in luna decembrie sa primiti banii din alte formule si nu din bugetul de stat", a mentionat Basescu. Traian Basescu a precizat ca prima transa va fi platita acum, la sfirsitul lunii octombrie, cind o sa se transfere banii de la bugetul de stat catre agentiile din teritoriu pentru plati. Potrivit fermierilor, Traian Basescu le-a promis ca va gasi o solutie pentru ei pina miine dimineata. Solutia vizata este ca fermierii sa primeasca toti banii, dar sa plateasca dobinda aferenta. Recent, presedintele Basescu a intarit declaratiile primului ministru demis Emil Boc, potrivit caruia subventiilor vor fi platite la timp, integral.



Geoana: Berceanu a deturnat banii


Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat pe ministrul Radu Berceanu ca a deturnat catre Ministerul Transporturilor si Ministerul Turismului fondurile pentru subventia pentru crescatorii de animale. "Pe buna dreptate crescatorii de animale si agricultorii romani sint revoltati pentru ca in bugetul de stat pe anul 2009, pina in luna august, au existat in buget intr-o forma legala resursele pentru cei 5,7 milioane de lei vechi subventii pentru bovine si ovine", a afirmat Geoana la o intilnire cu fermieri din judetul Botosani.

Radu Berceanu a declarat, in replica la acuzatiile lui Mircea Geoana, ca nu s-au luat bani din bugetul Ministerului Agriculturii. "Oricine poate sa faca oricind o verificare, nu sa vorbeasca despre ureche, ca atunci chiar imi inchipui ca este prostanac. (...) il are pe domnul Vacaroiu la Curtea de Conturi si poate oricind sa faca un control la Ministerul Agriculturii si sa vada daca anul asta, vreodata, a plecat un leu din ce a avut alocat Ministerul Agriculturii in alta parte", a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu. Subfinantarea agriculturii a fost motiv de disputa intre premierul demis Emil Boc si fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu (PSD). Cei doi s-au acuzat reciproc pentru neplata subventiilor. Boc sustine ca Sirbu nu a semnat ordinele de plata si a promis ca pina azi subventiile vor fi platite. La rindul sau, Sirbu a acuzat ca Ministerul de Finante, sub conducerea lui Pogea, nu a autorizat platile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.