Național

Cum sint momiti romanii sa voteze presedintele-premier

Ziarul de Vrancea
28 oct 2009 768 vizualizări
Desi nu le sta in putere, candidatii la presedintie au aruncat pe piata adevarate programe de guvernare cu promisiuni extrem de generoase n Traian Basescu vrea sa-i imputineze pe cei 11 milioane de asistati sociali, Crin Antonescu merge pe taxe mici, in timp ce Mircea Geoana spune ca-i arde la averi pe cei mai bogati

Planurile prezentate de candidatii la Presedintie propun fie reducerea TVA, a cotei unice si a contributiilor sociale, fie impozite mai mari pentru veniturile ce depasesc 3.000 de lei si taxarea suplimentara a profiturilor "exceptionale" si chiar "pasuirea" cetatenilor care au credite la banci. Traian Basescu mizeaza pe reducerea cheltuielilor bugetare si propune un "Cod al Asistentei Sociale". Presedintele in exercitiu spune ca, in contextul crizei economice si al acordurilor de imprumut incheiate cu institutiile financiare internationale, este nevoie de restructurarea cheltuielilor, de stabilirea unui "cadru de cheltuiala" pe termen mediu si de reevaluare regulilor in baza carora se acorda ajutoarele de stat. Basescu va mai propune, in cazul in care cistiga un nou mandat, elaborarea unui Cod al Asistentei Sociale "care sa faca ordine" in cele aproximativ 200 de drepturi de asistenta sociala, reglementate prin 170 de acte normative. Actualul sef al statului considera ca acest Cod este necesar in contextul in care exista 11 milioane de asistati in mod direct sau indirect, iar pentru a obtine un echilibru intre resursele bugetare si ordinea sociala este nevoie de o mai buna "focalizare" a ajutorului social, "astfel incit sa beneficieze de acesta cei care au cu adevarat nevoie de el". Statul trebuie sa acorde mai multa atentie asigurarii preconditiilor de crestere si dezvoltare a economiei - respectiv politicilor de control al inflatiei si de asigurare a echilibrului macroeconomic, mai spune actualul sef al statului.


Antonescu propune TVA de 15% si o cota unica de 10%


Candidatul liberal propune o relaxare si o simplificare a fiscalitatii care sa atraga investitiile straine si sa duca la crearea de locuri de munca. Astfel, Antonescu doreste scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, scaderea TVA de la 19% la 15%, a contributiilor sociale cu pina la 50% si reduceri intre 5 si 10% din suma de plata pentru achitarea la termen a impozitelor. Oferirea de bonificatii fiscale pentru IMM-urile aflate in zonele defavorizate, care sa stimuleze astfel crearea de locuri de munca, dar si liberalizarea pietei financiar-bancare in scopul stimularii circulatiei capitalului, sint alte doua propuneri ale candidatului Crin Antonescu. Candidatul liberal arata ca este nevoie totodata de o simplificare "drastica" a legislatiei economice - dind ca exemplu Codul fiscal, Codul muncii, Codul vamal -, dar si de stabilitatea acesteia. Antonescu propune restructurarea "masiva" a Guvernului, la maximum 12 ministere si 30 de agentii guvernamentale - prin comasarea celor peste 120 de agentii existente. Liderul PNL da si exemple de ministere inutile: Economiei, IMM-urilor, Turismului, Telecomunicatiilor, Tineretului si Sportului.


Geoana: Impozit de 20% pentru veniturile de peste 3.000 de lei si taxa Robin Hood


Candidatul social-democrat sustine introducerea unei cote de impozit de 20% pentru veniturile lunare care depasesc 3.000 de lei si suprataxarea profiturilor exceptionale, pina la depasirea crizei. O alta propunere vizeaza introducerea unui TVA diferentiat pentru "bunurile si serviciile esentiale", fara ca acestea sa fie definite, neimpozitarea profitului reinvestit si dupa 2010, reducerea contributiilor si deduceri fiscale la dobanda aferenta creditului contractat pentru construirea primei locuinte. Geoana spune ca, in calitate de sef al statului, ar sustine infiintarea Fondului Roman de Investitii, menit sa protejeze sectoarele economice de importanta nationala si sa sustina intreprinderile afectate de criza. Liderul PSD spune ca va sustine adoptarea Legii responsabilitatii fiscale - act normativ care prevede o planificare bugetara multianuala si limitarea numarului de rectificari bugetare pe care un Guvern le poate face intr-un an. Geoana mai propune ca ministrul Finantelor sa prezinte trimestrial Parlamentului rapoarte cu privire la executia bugetar. Liderul PSD spune ca, in calitate de sef al statului, va propune, impreuna cu guvernatorul BNR, semnarea de catre partidele politice, partenerii sociali si mediul de afaceri. Pactul ar urma sa cuprinda pasii care trebuie facuti in urmatorii ani, astfel incit Romania sa treaca la moneda euro pina in 2014.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.