Național

Noua majoritate din Parlament vrea sa trinteasca echipa Croitoru de ziua lui Basescu

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 584 vizualizări
Audierile celor propusi ca ministri vor incepe abia miine si ar putea dura pina vineri n in aceste conditii, conducerile celor doua camere au decis, cu toata opozitia PDL, ca votul final sa fie dat miercurea viitoare, zi in care Traian Basescu va implini 58 de ani

Ministrii propusi sa faca parte din Cabinetul Croitoru vor fi audiati miercuri dupa-amiaza, joi si "posibil vineri, daca va fi nevoie de lamuriri suplimentare", iar plenul reunit pentru votul de investitura a fost programat pentru saptamina viitoare, mai precis pentru miercuri, 4 noiembrie. De remarcat ca pe 4 noiembrie isi aniverseaza actualul presedinte Traian Basescu ziua de nastere. Seful statului implineste 58 de ani.

Birourile Permanente reunite au decis sa-i solicite premierului desemnat Lucian Croitoru sa le comunice candidatilor la functia de ministru sa-si completeze CV-urile, aratind ca din majoritatea CV-urilor "lipseste, in mod ciudat, perioada dinainte de \'89".


Basescu: Ne apropiem de tradarea interesului national


Presedintele Basescu a apreciat ca sefii PSD, PNL si UDMR persista in mentinerea instabilitatii politice in Romania, intirziind investitura Guvernului, ca acest gest se apropie de un "act de tradare" a interesului national, el acuzind partidele de iresponsabilitate. "Sa intirzii sa dai tarii un guvern stabil cind tara este in criza economica sa faci tot ce se poate pentru a diminua credibilitatea tarii si a readuce stabilitatea politica, mi se pare ca depaseste zona de iresponsabilitate. Ma tem ca ne apropiem cumva de un fel de tradare a interesului national", a declarat Traian Basescu. Presedintele a mai spus ca, in aceste conditii, vor trebui efectuate modificari asupra acordului cu FMI, pentru ca Romania nu va putea sa-si indeplineasca toate obligatiile asumate pina la sfirsitul anului 2009.


Premiera in Parlament


Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sustine ca decizia majoritatii din Birourile reunite de a incepe miine audierile ministrilor propusi de Croitoru este un joc politic, aratind ca pina acum audierile ministrilor au durat doua zile si s-a trecut imediat la votul in plen. Anastase mai spune ca optiunea colegilor sai, aceea de a amina audierile pentru miercuri si votul asupra Guvernului pentru saptamina viitoare, este o procedura nemaiintilnita pina in momentul de fata in Parlament. "De obicei audierile aveau loc intr-un timp foarte scurt. Au fost dezbateri intense, au fost dezbateri prelungite, la un moment dat s-a vorbit despre faptul ca trebuie ca ministrii care au fost pina acum in functie sa dea seama despre ceea ce au facut pe perioada cit au fost ministri, ceea ce este un pic ciudat, pentru ca noi avem alte instrumente, ca parlamentari, daca vrem sa aflam despre activitatea unui ministru in functie. Audierile sint tocmai o oportunitate de a cunoaste planurile unui potential ministru cu privire a ceea ce va face el in functie", a apreciat presedintele Camerei.


Ponta: PSD va face, probabil, o exceptie - Bogdan Aurescu


Vicepresedintele PSD Victor Ponta a reamintit ca parlamentarii social-democrati nu vor da aviz favorabil, la audierile din comisii, nici unui ministru propus de premierul-desemnat, Lucian Croitoru, cu o singura posibila exceptie: Bogan Aurescu. Ponta a spus ca acei democrat-liberali care au fost propusi de Lucian Croitoru si care au facut sau fac parte din Cabinetul condus de Emil Boc vor fi respinsi de parlamentarii PSD din comisiile care ii vor audia.

"Nu avem cum sa le dam votul in comisii, pentru ca sintem consecventi. Am votat o motiune ca sa ii dam jos, nu putem sa ii acceptam acum. Sint la fel de slabi ca si ministri ca atunci cind i-am demis", a explicat Ponta. El a precizat ca, probabil, candidatul nominalizat de Lucian Croitoru pentru portofoliul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va fi o exceptie de la acest vot negativ, in conditiile in care acesta este considerat nu doar un profesionist, ci si un apropiat al PSD, inceputurile carierei lui legindu-se de Adrian Nastase.

Ponta a mai afirmat ca, in cazul celorlalte propuneri de ministri, care nu s-au regasit in guvernul Boc, parlamentarii PSD vor da tot aviz negativ, insa vor analiza, de la caz la caz, si abilitatile profesionale ale celor audiati.


Un student basarabean i-a scris lui Croitoru programul de guvernare


Programul de guvernare al Cabinetului Croitoru a fost "redactat" de un student basarabean, care a compilat bucati importante din programul de guvernare al Cabinetului Boc. Potrivit editiei electronice a saptaminalului economic Capital, premierul desemnat a fost nevoit, in criza de timp, sa ceara ajutorul mai multor colegi de la Banca Nationala precum si unor economisti cu reputatie solida. In consecinta, o buna parte din programul guvernului Boc se regaseste in propunerea lui Croitoru, iar de redactare s-a ocupat un student basarabean, Grigoras Veaceslav. Capital precizeaza ca Grigoras Veaceslav este junior economist in cadrul BNR si, in perioada, 2008-2010, face un masterat la ASE Bucuresti pe Finante-Banci. Sursa citata mentioneaza ca tinarul este cunoscut in mediul online prin activitatea sa de forumist, in care ia apararea anagajatilor Bancii Nationale si, mai ales, a guvernatorului BNR cu privire la disputa referitoare la nivelul salarizarii, sustinind ca angajatii Bancii Centrale nu sint bugetari si pot avea un salariu oricit de mare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.