Național

Presedintele a prezentat starea de criza a natiunii

Ziarul de Vrancea
26 oct 2009 570 vizualizări
Guvernul nu poate scoate tara din criza care nu are sediul în Romănia, afirma din nou Traian Basescu

Seful statului a luat apararea Guvernului, despre care a spus ca nu poate scoate tara din criza, pentru ca problemele nu au "sediul in Romania". "Ati auzit foarte frecvent spunindu-se «guvernul ce masuri ia sa scoata tara din criza», iar obligatia mea este sa fiu corect cu romanii. Guvernul nu poate scoate tara din criza economica, pentru ca este o criza care nu are sediul in Romania. Romania a fost afectata de criza prin efectul crizei globale. A inceput cu o criza financiara si s-a materializat in viata de zi cu zi a cetatenilor din toata Uniunea Europeana printr-o criza economica", a explicat Traian Basescu.

"Nu exista solutii miraculoase pentru Romania", afirma el. "Romania nu are o economie de tip locomotiva, care tracteaza economia UE. Economiile de tip locomotiva sint Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, dar aceste economii sint in criza si ele afecteaza masiv capacitatea societatilor romanesti de a exporta. De aceea a si fost nevoie sa tinem un curs acceptabil si pentru exportatori, pentru ca ceea ce mai pot exporta pe aceste piete sa fie exportat", a sustinut seful statului.

Traian Basescu a subliniat ca programul anticriza al guvernului nu si-a propus decit diminuarea efectelor crizei, fiind construit pe doi piloni bazati pentru a caror realizare a fost nevoie de imprumuturile de la UE si FMI. Seful statului a explicat, din nou, ca un obiectiv a fost consolidarea rezervei Bancii Nationale, pentru a mentine cursul de schimb "la o limita rezonabila", existind riscul ca leul sa ajunga la o paritate de 5 lei la un euro. "Avem resurse sa tinem cursul mai jos de 4,3, dar asta ar afecta exporturile. Cursul de 4,3 este un optim care convine exportatorilor si asta garanteaza mentinerea locurilor de munca pentru companiile care inca pot sa exporte", a afirmat presedintele. "Sigur, daca am dat drumul la curs undeva aproape de 5 lei la un euro, exporturile ar putea creste fata de situatia actuala, dar am lovi crunt populatia prin afectarea puterii de cumparare, urmare a devalorizarii leului, deci salariile ar deveni in termeni reali mult mai mici, pensiile mult mai mici. Din acest motiv, nivelul actual il consideram un nivel optim, care, pe de o parte, nu ajuta, dar macar nu saraceste masiv populatia, iar, pe de alta parte, permite industriei care are capacitate de export sa mai exporte", a explicat presedintele cum cresterea paritatii leu-euro ar duce la afectarea veniturilor populatiei si la declansarea unui proces inflationist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.