Național

Un dinozaur la sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Ziarul de Vrancea
24 oct 2009 725 vizualizări
Lidia Barbulescu este prietena Rodicai Stanoiu si una din racilele sistemului de justitie romanesc n ea fost criticata de Comisia Europeana pentru modul abuziv in care a ocupat unele functii

Magistratul Lidia Barbulescu a fost aleasa, ieri, cu majoritate de voturi, de Sectia de judecatori a CSM presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propunerea urmind sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu, seful statului semnind astfel de numiri. Numirea se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Lidia Barbulescu a declarat ca nu are niciun motiv sa se indoiasca de faptul ca presedintele Traian Basescu nu o va numi in aceasta functie. Ea este cunoscuta cunoscuta pentru conflictele sale cu Traian Basescu si Monica Macovei, dar si pentru prietenia cu Rodica Stanoiu, in mandatul careia a ajuns la instanta suprema. Conflictul dintre magistratul Lidia Barbulescu si fostul ministru al justitiei Monica Macovei a izbucnit la inceputul anului 2005, atunci cind Macovei a cerut CSM sa constate ca Barbulescu ocupa ilegal functia de vicepresedinte al instantei supreme, dar a fost contrazisa de colegii acesteia din Consiliu. Ulterior, judecatoarea a incercat sa obtina anularea unei legi initiate de Macovei, prin care se inlatura posibilitatea magistratilor de a-si cumpara locuintele de serviciu. Lidia Barbulescu locuia intr-un astfel de apartament si intentiona sa-l achizitioneze. Ea a actionat in judecata, in mai 2005, Ministerul Justitiei si s-a opus anularii acestei posibilitati. in octombrie 2005, Lidia Barbulescu s-a aflat in centrul unui alt scandal mediatic, fiind acuzata de trafic de influenta. Monica Macovei a sesizat CSM, acuzind-o pe Lidia Barbulescu ca, in calitatea ei de membru al Consiliului, ar fi facut presiuni pentru modificarea regulamentului examenului de admitere la Institutul Na"â„¢ional de Criminologie (INC), pe care urma sa-l sustina si fiica ei, Alina Barbulescu, prin eliminarea probei de Drept civil. in final, CSM a decis ca nu e necesar sa trimita cazul Comisiei de disciplina.


Critici la adresa lui Traian Basescu


Lidia Barbulescu a intrat in contradictoriu, de nenumarate ori, cu presedintele Traian Basescu. In februarie 2008, judecatorul Lidia Barbulescu a calificat drept o "pata deosebita asupra judecatorilor si procurorilor" declaratia presedintelui Traian Basescu, conform careia 25% dintre magistrati au colaborat cu Securitatea. Barbulescu a intrat in conflict cu seful statului si in vara lui 2008, cu ocazia propunerii lui Predoiu a denumire a altui sef la DNA si a discutiei privind desemnarea procurorilor-sefi. In raportul de tara din iunie 2007, la capitolul dedicat Justitiei, Comisia Europeana constata ca "raspunderea si moralitatea CSM si a membrilor sai, individual, continua sa constituie motive de ingrijorare". Bruxelles-ul se referea la faptul ca unii membri CSM, printre care se numara si Lidia Barbulescu, si-au pastrat si functiile de conducere din instante sau Parchete, adica sint concomitent si arbitri si jucatori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.