Național

Basescu trimite la tribunal coalitia de 65%

Ziarul de Vrancea
22 oct 2009 634 vizualizări
Opozitia de 65% s-a autoproclamat, intr-o sedinta a Parlamentului, "majoritate parlamentara transparenta" n presedintele a trimis-o sa se inscrie la tribunal, ca sa aiba cu cine discuta in 2012

Exercitiu de imagine al opozitiei in Parlament. Intr-o declaratie politica adoptata ieri in plen, cu majoritate de voturi, alianta PSD, PNL, UDMR si monitoritatile nationale au afirmat sustinerea pentru Klaus Johannis, primarul Sibiului, pentru eventuala sefie a unui Guvern. Conform documentului adoptat, "un guvern de specialisti, condus de un premier independent este singura solutie in acest moment", presedintelui Traian Basescu fiindu-i solicitate retragerea propunerii referitoare la Lucian Croitoru si desemnarea lui Klaus Iohannis ca sef al Executivului. PDL insa a refuzat sa participe la discutiile pe tema declaratiei, parlamentarii parasind sala pentru a participa la sedinta Colegiului Director al partidului, la ale carui lucrari venind insusi seful statului. Gestul PDL a fost taxat de liderul PSD Mircea Geoana: "Este descalificant gestul PDL, care intareste izolarea politica in care se afla acest partid. Miroase a schimbare de regim politic. Pe 6 decembrie intram intr-o faza noua a democratiei". Liderul PSD a subliniat ca majoritatea de 65% il sprijina pe Klaus Johannis: "il rog si pe Croitoru sa nu se lase tirit intr-un joc de imagine care afecteaza imaginea sa proprie si imaginea BNR". Presedintele PNL, Crin Antonescu, a facut si el un apel, dar catre Traian Basescu pentru a recunoaste majoritatea parlamentara care il sustine pe primarul Sibiului. "In al doisprezecelea ceas, Traian Basescu sa dea dovada de ratiune in interes national", a spus Antonescu. El a atras atentia ca majoritatea parlamentara care il sustine pe Johannis "nu este o coalitie, ci doar o majoritate din partide si grupuri diferite, care inteleg ca Romania are nevoie cit mai urgent de solutii urgente". Declaratia politica adoptata de majoritatea de 65% nu are nici un fel de valoare juridica.



"N-am observat sa fi fost la tribunal"


Traian Basescu nu s-a lasat impresionat de noua majoritate parlamentara, ci i-a solicitat sa se duca la tribunal pentru a-si inregistra alianta. "N-am observat sa fi fost la tribunal, confunda locul in care se oficializeaza coalitiile. Eu invit PSD, PNL, UDMR sa mearga sa se inregistreze la tribunal, pentru ca aliantele parlamentare se sparg si am experienta a doua guverne. A fost alianta facuta la tribunal, Alianta DA si - pe aranjamentul PSD-PNL - a fost scos PDL-ul de la guvernare. A fost alianta pentru Romania tot in Parlament facuta intre PSD si PDL, iar PSD a iesit de la guvernare fara sa tina cont de nici o vointa a majoritatii parlamentare pe care o exprimase", a spus Basescu. El a precizat ca dupa acest gest ar putea face consultari la Cotroceni, dar nu inainte de alegerile din 2012: "Deci, domniile lor sa mearga la tribunal sa-si legalizeze existenta ca si coalitie si pe urma putem discuta, dar dupa alegerile din 2012, pentru ca discutam de coalitii preelectorale care conteaza in deciziile presedintelui de a desemna premierul. Am fost consecvent in tot mandatul meu, am incredintat misiunea formarii guvernului partidului cu cel mai mare numar de parlamentari. Eu voi fi consecvent cu mine si cu Constitutia". Intrebat ce mesaj le va da partidelor care ii transmit ca exista o majoritate in Parlament care il sustine pe Johannis ca premier, Basescu a spus ca le va scrie acestora articolele din Constitutie referitoare la desemnarea premierului: "Am sa le scriu inapoi. Articolele din Constitutie, articolul 103... Am ce sa le spun". seful statului a adaugat ca nu are nici un motiv pentru a convoca noi consultari la Cotroceni, dupa cum i-au cerut partidele din majoritatea 65%.



Isi legalizeaza relatia Coalitia PSD-PNL?


Senatorul PSD, Ilie Sirbu, este primul care a avansat ipoteza oficializarii, dupa turul intii al alegerilor prezidentiale, a noii majoritati politice. "Ea exista, a fost anuntata. Sigur, nu s-au facut protocoale, nu s-au facut nici un fel de documente. Dupa turul intii, probabil ca lucrurile vor fi mult mai aplicate, mult mai concrete. Pina la turul intii e firesc sa fie asa, pentru ca fiecare dintre cele trei partide are cite un candidat. N-am putea sa formalizam acum aceasta alianta printr-un inscris, pentru ca s-ar crea tot felul de probleme si nu cred ca e cazul", a declarat Sirbu. Liberalii nu vor sa-si sperie electoratul. "Sa nu vindem pielea ursului din padure", a reactionat prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, la declaratia lui Ilie Sirbu. El a adaugat, precaut, ca trebuie facuta mai intii "o schimbare in viata publica". "Acest lucru se face prin alegerea lui Crin Antonescu la presedintie", a adaugat Orban. La rindul sai, presedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat ca "urmatoare decizie importanta intre cele doua tururi se va lega de sustinerea unui dintre cei doi candidati ramasi in cursa".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.