Național

Pensiile speciale aspira anual un miliard de euro

Ziarul de Vrancea
21 oct 2009 626 vizualizări
In Romania se platesc 230.000 de pensii speciale, unele dintre ele ajungind si la 34.000 de lei lunar

Statul plateste anual pentru cele 230.000 de pensii speciale aproape 1 miliarde euro (circa 1% din PIB), iar majoritatea celor care primesc pensii speciale, respectiv 170.000 de persoane, provin din armata si din politie, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan. "Pensiile au ajuns sa consume 9% din PIB, din care 8% reprezinta pensiile publice si 1% pensiile speciale. Platim in fiecare an pentru pensiile speciale din armata, politie, servicii secrete, diplomatie si pentru cele ale parlamentarilor, inclusiv ale functionarilor publici din Parlament, aproape 1% din PIB, respectiv un miliard de euro", a spus Seitan. Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca exista pensii speciale care ajung si la 33.000-34.000 lei lunar si a adaugat ca "un magistrat care a iesit acum 10 ani la pensie primeste 80% din salariul celor care ocupa astazi pozitia de pe care a iesit la pensie". Mihai Seitan a precizat ca, din cauza scaderii populatiei Romaniei, exista riscul ca deficitul bugetului de pensii sa ajunga pe actualul sistem la 5-6% din produsul intern brut (PIB), iar "statul sa poata ajunge pe termen lung in incapacitatea de a mai plati pensii si salarii".

Cum vor fi indexate pensiile


Seitan a mai spus ca proiectul de lege a pensiilor publice prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu, iar plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale a fost stabilit la 7 salarii medii. "Virsta de pensionare a ramas de 65 de ani, atit pentru barbati cit si pentru femei, iar modul de calcul al valorii punctului de pensie va avea in vedere inflatia anuala si cresterea salariului mediu. Totodata, am decis sa crestem plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale la sapte salarii medii pe economie, pentru ca nu poti pune o persoana care cistiga 100.000 de lei sa plateasca 30% la bugetul de pensii", a afirmat Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii. Oficialul a precizat ca Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au cerut Romaniei sa urce mai rapid virsta de pensionare la 65 de ani, respectiv mai devreme de 2030, cit prevede actualul proiect de lege, insa deocamdata nu s-a convenit nimic in acest sens. "Reprezentantii FMI si cei ai Bancii Mondiale au propus ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 45% din valoarea salariului mediu brut, ce urmeaza a fi indexat anual in functie de inflatie, insa au inteles ca daca s-ar calcula in acest mod vor aparea discriminari intre pensiile platite pentru aceleasi conditii de lucru", a sustinut seitan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 11 ore, 1 minut, 21 secunde
"Ma doare undeva de Boc ! Sa traiasca tatucul nostru Iliescu ! Noi meritam si pensiile "dusmanilor poporului" pe care i-am bagat la beci,i-am ciolanit si i-am aruncat in gropile comune !"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.