Național

Romanii au mai multa incredere in UE decit in Armata.

Ziarul de Vrancea
15 feb 2005 816 vizualizări
Daca in ultimii 15 ani, Armata si Biserica au fost institutiile cele mai credibile in ochii romanilor, mai nou, Uniunea Europeana le concureaza. Institutiile in care romanii au cea mai mare incredere sint Biserica (82%), UE (74%) si Armata (72%).

Uniunea Europeana are, in perceptia romanilor, un rol foarte important prin solutiile pe care le poate aduce la probleme precum terorismul, apararea, nivelul de trai, circulatia libera a persoanelor - releva un Raport national pentru Romania al Eurobarometrului de opinie Publica din UE. Romania se afla in topul tarilor care au o mare incredere in Uniunea Europeana - 74% dintre cei intervievati si-au exprimat increderea in institutiile UE, urmata de Lituania cu 68% si Ungaria cu 64%, in contrast cu opiniile din Croatia (42%), Marea Britanie (36%) si Suedia (33%). UE se afla pe locul 2 in topul increderii romanilor, dupa Biserica si inaintea Armatei. Potrivit raportului, institutiile in care care romanii au cea mai mare incredere sint Biserica (82%), UE (74%), Armata (72%), televiziunea si radioul (71%). In ciuda acestei increderi foarte mari, romanii cunosc foarte putin modul in care functioneaza Uniunea Europeana, numai bulgarii, turcii si britanicii mai sint in aceasta situatie. Totusi, romanii mai bine informati sint cei care au cea mai mare incredere in Uniune, contrazicindu-se astfel "mitul increderii oarbe in UE".

Marile sperante

Pentru romani, UE inseamna, in primul rind, libertatea de miscare a persoanelor si prosperitate economica, iar asteptarile romanilor privind rolul Uniunii sint printre cele mai ridicate. Intrebati care sint primele trei actiuni pe care Uniunea ar trebui sa le intreprinda in Romania, romanii au mentionat combaterea saraciei si a excluziunii sociale (56%), lupta impotriva traficului de droguri si a crimei organizate (41%) si asigurarea securitatii pe continent (40%). In ceea ce priveste temerile legate de aderarea la Uniune, romanii au, in general, mai putine temeri decit populatia din UE. Romanii cred ca aderarea va aduce o crestere a traficului de droguri (46%) si taxe platibile Uniunii (46%). Doar cei cu un grad ridicat de cunoastere a UE au mentionat, la capitolul temeri, dificultatile cu care se vor confrunta fermierii romani (41%). Pentru romani, televiziunea (71%), ziarele (49%) si radioul (34%) sint sursele principale de informatie despre UE, urmate de discutii cu rude, prieteni, colegi (23%) si Internet (21%) - 8% declara ca nu cauta astfel de informatii.

G:a1 noi 2005aianuarieacladiri in ue.jpg

Institutiile Uniunii inspira incredere romanilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.