Național

Peste 1.600 de copii infractori in prima jumatate a anului

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 594 vizualizări
Avind virste sub 14 ani, ei nu au raspuns penal n cazurile de furt predomina, insa printre acuzatii se numara crime si violuri

în primele sase luni ale anului, 1.633 de copii au savirsit o fapta penala si nu au raspuns penal pentru aceasta, majoritatea cazurilor inregistrate, peste 1.100, fiind de furt. Potrivit datelor facute publice, ieri, de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si ANPDC, 68 de copii sub 14 ani au fost acuzati de tilharie, 42 de vatamare corporala, doi de prostitutie, 28 de viol, si noua de omor. Dintre cazurile inregistrate in primele sase luni ale anului, 14,6% dintre copii au recidivat. Pentru aproape 600 de copii dintre cei care au savirsit o fapta penala, instanta a dispus o masura de protectie - plasament (in 31 de cazuri) sau supraveghere specializata (567 cazuri).

Potrivit constatarilor Politiei, cele mai multe cazuri de recidiva se inregistreaza la copii proveniti din institutiile de protectie. Adesea, copiii sub 14 ani sint implicati in infractiuni comise in grup, in care sint atrasi de majori. Potrivit prevederilor articolului 99 din Codul Penal, minorul care nu a implinit virsta de 14 ani nu raspunde penal, iar cel care are virsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savirsit fapta cu discernamint.


Masuri de protectie specializata pentru prea putini copii


Datele statistice oferite de Inspectoratul General al Politiei Romane si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) arata ca, desi exista un numar semnificativ de copii sub 14 ani care savirsesc fapte de natura penala, doar pentru o proportie redusa dintre acestia sint luate masuri de protectie specializata. în 2008 au fost inregistrate aproape 3.900 de cazuri de copii care nu au raspuns penal pentru faptele lor, cele mai multe infractiuni inregistrate fiind de furt. Dintre acestia, doar 1.186 au beneficiat de masuri de protectie.

Din evaluarea datelor se constata ca, in activitatea de cercetare a faptei penale, nu exista intotdeauna o colaborare intre Politie/Parchet si specialisti ai serviciilor specializate in protectia copilului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.