Național

Obama, incoltit de generali

Ziarul de Vrancea
6 oct 2009 602 vizualizări
armata il pune pe seful Casei Albe intr-o pozitie delicata in ceea ce priveste Afganistanul

Liderii militari americani si-au pus comandantul suprem, presedintele Barack Obama, intr-o pozitie delicata exprimindu-se public asupra conflictului afgan. Obama a refuzat sa accepte pe loc o cerere din partea generalilor sai pentru intariri masive, insistind asupra nevoii de a revedea in detaliu strategia aplicata in Afganistan, inainte de orice decizie. Dar in conditiile in care un "consiliu de razboi" se desfasoara in spatele usilor inchise de mai multe zile, liderii militari au avertizat public ca, fara o prezenta masiva pe teren, misiunea din Afganistan risca sa esueze. "Vor sa se asigure ca toata lumea va fi la curent cu ceea ce au cerut, in cazul in care va iesi rau", a explicat fostul subsecretar al apararii Lawrence Korb. Daca Obama va decide sa schimbe abordarea in Afganistan sau daca repinge o cerere pentru intariri, se va opune vointei armatei sale, ceea ce creste riscul politic pentru el. Analistii de stinga afirma ca militarii ar trebui sa isi pastreze sfaturile pentru ei si sa nu incerce sa influenteze dezbaterea publica, jurnalistul New York Times Frank Rich acuzind, de exemplu, generalii ca vor sa il incolteasca pe presedinte in acest dosar. Potrivit lui Korb, liderii militari vor sa evite o reeditare a experientei irakiene, cind s-au inclinat in fata cererilor lui George W. Bush de a trimite o forta mica de invazie, ceea ce a avut consecinte dezastruoase.


Insurectia anti-americana cistiga teren


Responsabilii militari mizeaza in prezent pe o strategie de contrainsurectie care necesita desfasurarea unui numar mare de soldati, pentru a garanta securitatea populatiei si pentru a cistiga incredere. Dar in conditiile in care bilantul victimelor creste, cu moartea a inca opt militari americani simbata, iar insurectia cistiga teren, unele voci din Congres si de la Casa Alba cere inghetarea sau chiar reducerea contingentului american, de circa 65.000 de soldati. Pe de alta parte, seful fortelor americane si internationale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, si superiorii sai au respins o astfel de optiune. "Nu putem spera sa controlam un incendiu pur si simplu lasind jumatate din cladire sa arda", a spus generalul McChrystal pentru saptaminalul Newsweek. Cei mai inalti responsabili militari si-au exprimat public sustinerea fata de abordarea promovata de McChrystal intr-un raport prezentat recent presedintelui si bazat pe trimiterea de intariri. In prezent, dezbaterea privind strategia se poarta in special intre cei care vor ca Obama sa se conformeze cit mai repede cererilor generalilor sai si cei care agita spectrul unui nou Vietnam. Potrivit senatorului republican John McCain, simpla asteptare pina cind fortele afgane vor fi formate ar fi o strategie destinata esecului. "Am vazut deja acest film. Nu a functionat in Irak si nu va merge in Afganistan", a dat el asigurari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.