Național

Standard Poor's ne pune la colt

Ziarul de Vrancea
6 oct 2009 587 vizualizări
potrivit agentiei de rating, creditorii Romaniei ar recupera 50-70% din creantele in valuta in caz de incapacitate de plata

Agentia da rating S&P a atribuit Romaniei un calificativ \'3\' pentru gradul de recuperare a creantelor creditorilor in moneda straina, ce semnifica recuperarea a 50-70% din datoriile tarii, in caz de intrare a Romaniei in incapacitate de plata, in urma unei "ajustari dezordonate" a cursului valutar. Ratingul privind gradul de recuperare a creantelor in scenariul intrarii in incapacitate de plata presupune o "ajustare dezordonata" a cursului de schimb, ca rezultat al contractiei economice pronuntate si a incertitudinilor politicilor economice, arata un raport al Standard&Poor\'s, publicat luni. "In opinia noastra, un esec al Romaniei de a respecta conditiile actualului acord cu FMI si UE, in conditiile unui mediu extern de finantare slab, ar duce la deprecierea continua a monedei nationale", sustine S&P. Aceasta, in schimb, ar reduce rezervele valutare ale bancii centrale si ar determina bancile mama din strainatate sa-si retraga sustinerea acordata subsidiarelor din tara. "Consideram ca aceasta masura ar fi urmata de grave probleme financiare si ar implica sustinerea din partea guvernului, rezultind intr-o majorare semnificativa a datoriei generale guvernamentale", se spune in raportul agentiei. In contextul in care sustinerea creditorilor oficiali nu ar mai fi disponibila, guvernul, in opinia analistilor S&P, ar fi incapabil sa intruneasca nevoile de creditare. Ratigul de revenire este sustinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale generale a Romaniei, chiar si in cadrul unui scenariu de stres, de estimarile ce indica o majorare a capacitatii de export, datorita fluxurilor mari de investitii straine directe din trecut, de cursul valutar flexibil, ce sustine competitivitatea exporturilor, si de disponibilitatea guvernului de a urma politici economice orientate pe piete si de a accepta validitatea cerintelor investitorilor internationali, mai arata raportul.


Pogea: Nu exista riscul ruperii acordului cu FMI


Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, ieri, ca in urma evaluarii facute de expertii Fondului Monetar International (FMI), in trimestrele II si III nu exista riscul intreruperii acordului semnat de Romania cu institutiile financiare internationale. "La ora actuala, nu avem niciun motiv, daca avem in vedere evaluarile facute de FMI in semestrul doi si chiar acum pentru trimestru trei, ca acest lucru sa nu continue. Este un mare avantaj pentru Romania sa-si mentina acordul stand-by cu FMI, sa-si mentina liniile de finantare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Pogea. Ministrul finantelor a afirmat ca, in urmatorii ani, cheltuielile de natura salariala vor trebui sa scada "de la ponderea de 31% din totalul taxelor si impozitelor colectate, la nivelul inregistrat de celelalte tari europene, unde acest procent reprezinta doar 23%".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.