Național

Fermierii se tem ca vor pierde subventiile din cauza situatiei politice

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 625 vizualizări
Producatorii agricoli cred ca situatia politica actuala creata prin demisia ministrului agriculturii si schimbarea unor directori ai agentiilor din subordine va duce la intirzierea acordarii subventiilor cu efecte grave asupra productiei agricole din anul 2010.

Astfel, reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) au explicat ca in acest moment schimbarea ministrului si a unor sefi din institutiile aflate in subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, in special, acordarea restantelor din sectorul zootehnic, dar si a avansului de 70% aferent subventiilor din agricultura pe anul 2010. "Din punctul nostru de vedere, prioritara trebuia sa fie rezolvarea imediata unor probleme legate de campania de toamna, cum ar fi plata urgenta a restatelor la subventiile pentru crescatorii de animale, care intirzie deja de circa trei luni. Aceste probleme nu erau rezolvate cind ministerul avea un ministru stabil, dar in conditiile in care avem un ministru interimar si toate institutiile descentralizate isi schimba din nou conducerile. Ma refer aici in special la APIA, unde directorul general si-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie sa inceapa sa plateasca avansul din subventiile pe 2010", a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan. Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat ca cel putin specialistii din minister si din intitutiile din subordine ar fi trebuit sa ramina in functii pentru a ajuta la rezolvarea intirzierilor inregistrate la plata subventiilor. "Problema cea mai mare este cu schimbarea specialistilor din teritoriu, care cit de cit mai lucrasera si acum sint dati afara. Secretarii de stat, aparatul tehnic si cei din teritoriu ar fi trebuit sa ramina pentru ca vom avea mari probleme cu platile care trebuie facute. Daca nu se fac platile pe zootehnie, vor fi omoriti toti fermierii, mai ales in conditiile in care anul acesta au fost produse putine in sector, iar toata speranta era in acest avans, pentru a plati motorina, ingrasamintele si pentru lucrarile de toamna", a explicat Matei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.