Național

Implicatiile referendumului pentru Parlamentul unicameral

Ziarul de Vrancea
26 sep 2009 549 vizualizări
Constitutionalistul Radu Carp spune ca referendumul pentru unicameralism anunta o revizuire mai larga a Constitutiei

Constitutionalistul Radu Carp vede in decizia presedintelui de a convoca un referendum pe tema renuntarii la structura bicamerala a Parlamentului o miza politica mai larga, prin care intreaga arhitectura constitutionala va fi revizuita, inclusiv reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. Daca referendumul va avea rezultat pozitiv, pasul urmator este o initiativa legislativa complexa, care sa includa, pe linga optiunea pentru unicameralism, si alte modificari prevazute in actuala Constitutiei, neexcluzind nici prerogativa presedintelui de a putea demite premierul, pentru a evita unele blocaje constitutionale, avansata deja in Raportul Comisiei prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional, din 14 ianuarie 2009. Miza majora, spune Radu Carp, este cea a regindirii impartirii administrativ-teritoriale a Romaniei. Un sistem unicameral obliga la reevaluarea descentralizarii, de vreme ce teritoriul va fi mai slab reprezentat la nivel central, precizeaza Carp. Cu toate acestea, completeaza constitutionalistul, este inca hazardat sa vorbim despre schimbari majore, atita timp cit nu cunoastem rezultatele referendumului.

In luna ianuarie, Comisia prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania, din care a facut parte si Radu Carp, sustinea ca infiintarea Parlamentului unicameral va duce la un proces mult mai rapid de adoptare a legilor, existind, totusi, pericolul ca monocameralismul sa fie punctul de plecare "al unei tendinte de tiranie a majoritatilor politice". Contraargumentul era ca monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinte de tiranie a majoritatilor politice. Pe de alta parte, o singura camera poate fi inadecvata in cazul in care intentia este de a reprezenta, nuantat, minoritati politice sau grupuri regionale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.