Național

Romii cistiga increderea romanilor

Ziarul de Vrancea
24 sep 2009 518 vizualizări
n pentru prima oara dupa 1989, majoritatea romanilor au o opinie pozitiva fata de romi n procentul romanilor care au o atitudine deschisa fata de persoanele de etnie roma a crescut de la 43% in 2008, la 56% in 2009

Potrivit sondajului de opinie "Fenomenul discriminarii in Romania" realizat la initiativa Consiliului National pentru combaterea Discriminarii (CNCD), grupurile cele mai vulnerabile la marginalizare si discriminare in Romania ramin minoritatile sexuale, romii, persoanele infectate cu HIV si persoanele cu dizabilitati, potrivit presedintelui interimar al CNCD, Paula Truinea. Referitor la aceste grupuri sociale, peste 50% dintre respondenti considera ca sint "foarte mult" sau "destul de mult" discriminate. Pina la 45% din populatie considera ca fiind discriminate si acele persoane aflate la o virsta inaintata, iar un sfert din populatie tinde sa includa in categoria grupurilor discriminate imigrantii, minoritatile etnice si religioase. In opinia a aproape 40% dintre participantii la studiu, persoanele infectate cu HIV/SIDA sint destul de discriminate, 33% dintre respondenti considera homosexualii ca fiind "destul de discriminati", in timp ce 20% considera acest grup vulnerabil "foarte discriminat". Fata de 2008, acceptarea persoanelor din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) a crescut cu 9%, in cazul persoanelor cu handicap fizic sau psihic cu 10%, iar in cazul persoanelor infectate cu HIV/bolnave de SIDA, cu 8%. Acceptarea s-a diminuat doar in cazul maghiarilor, cu 1,5% fata de 2008.


Homosexualii, cei mai respinsi


Grupurile fata de care populatia manifesta disponibilitatea cea mai mare de acceptare sint persoanele de alta cetatenie, etnicii maghiari si persoanele de alta religie. Peste 64% din populatie ar accepta aceste persoane ca membrii ai familiei si peste 76% i-ar accepta ca prieteni apropiati. Rezultatele indica un grad ridicat de toleranta al populatiei in raport cu aceste grupuri de minoritari. Grupurile fata de care se manifesta deschidere medie sint persoanele cu handicap fizic si romii, iar grupurile fata de care populatia este cea mai refractara in a accepta integrarea in proximitatea familiala sau a cercului de prieteni sint persoanele cu handicap psihic si cele infectate cu HIV. Grupul fata de care se manifesta cea mai mare reticenta este cel al minoritatilor sexulale - doar 4,9% din populatie ar accepta un homosexual membru al familiei si 23% ca prieten apropiat. 84% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu ar fi de acord ca cineva din familie sa se casatoreasca cu o persoana infectata cu HIV. Un sfert dintre respondenti nu ar fi de acord ca un rom sa le fie coleg de munca, iar 54% nu ar accepta in aceeasi pozitie un membru al unei minoritati sexuale. Procentul romanilor care au o atitudine deschisa fata de persoanele de etnie roma a crescut de la 43% in 2008, la 56% in 2009.

Respondentii sondajului de opinie considera in proportie de 58% ca etnicilor romi le este mai dificil sa obtina un loc de munca sau sa fie promovati, comparativ cu restul populatiei. 56% dintre respondenti se simt inconfortabil in preajma persoanelor de etnie roma, iar 31% nu au avut nici un fel de interactiune cu etnicii romi in ultimele sase luni. Cuvintele care vin in mintea a 23% dintre respondenti cind aud suvintul "rom" sint legate de infractionalitate, hotie si cersetorie. Aceste date evidentiaza latenta unui stereotip al populatiei majoritare fata de etnia romilor. Atunci cind au fost le-a fost cerut sa indice primul cuvint care le vine in minte cind aud cuvintul "homosexual", 22% dintre respondenti au indicat cuvinte precum repulsie, dezaprobare, 15% boala, nebunie si 8% anormalitate, excentricitate. Alaturi de romi, grupul minoritatilor sexuale este cel mai stereotipizat in Romania. Potrivit rezultatelor sondajului, in Romania se poate vorbi de un important potential de homofobie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.