Național

OCDE: Punctul culminant al crizei nu a trecut inca

Ziarul de Vrancea
17 sep 2009 513 vizualizări
Unul dintre principalele riscuri este ca o mare parte din cresterea somajului sa prinda caracter structural si sa se transforme intr-o criza sociala in toata regula

Punctul culminant al recesiunii in ceea ce priveste piata muncii nu a fost inca atins, in special in Germania, Franta si Italia, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in cadrul raportului anual "Perspective ale muncii", publicat ieri, relateaza AFP. Potrivit estimarilor organizatiei, "daca cea mai mare parte a cresterii estimate a somajului a avut deja loc la mijlocul lui 2009 in Spania, Statele Unite, Iranda si Japonia, aceasta urmeaza sa vina abia de acum in tari precum Germania, Franta si Italia", arata raportul OCDE. Previziunile sumbre publicate in martie, care indica un nivel mediu al somajului neatins pina acum in zona euro, de 10% la finalul lui 2010, au fost mentinute de OCDE, in ciuda sperantelor de redresare a activitatii, mai arata raportul. "In momentul redactarii acestor rinduri, apareau din ce in ce mai multi indici care aratau ca punctul critic al crizei a fost depasit si ca urmeaza cu siguranta o revenire. Insa in ceea ce priveste piata muncii, perspectivele sint mai putin bune si orice proces de revenire va fi mult mai lung decit in cazul productiei", a declarat John Martin, directorul departamentului de Resurse Umane din cadrul OECD. In mai putin de trei ani, intre finalul lui 2007 si finalul lui 2010, numarul de someri va inregistra o crestere cu peste 25 milioane. "Unul dintre principalele riscuri, potrivit OCDE, este ca o mare parte din aceasta cresterea a somajului sa prinda caracter structural si sa se transforme intr-o criza sociala in toata regula", care sa insemne un sistem degradat de sanatate, o scadere a nivelului de trai, o crestere a delincventei si a criminalitatii si o reducere a potentialului de crestere. Rata medie a somajului din tarile membre ale OCDE a atins deja in iunie cel mai mare nivel de la cel de-al doilea Razboi Mondial, de 8,3%. OCDE estima o crestere a numarului de someri, insa nu la acest nivel. Organizatia estima anul trecut, inainte de criza, o rata medie a somajului de 6% pentru zona OCDE in 2009. Zona OCDE include 23 de tari europene, precum si Australia, Turcia, Noua Zeelanda, Canada, Mexic, Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.