Național

Institutiile publice, obligate sa scada cheltuielile de personal cu 15,5% lunar

Ziarul de Vrancea
3 sep 2009 549 vizualizări
Institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5% lunar, aplicind, la alegere, mai multe masuri, printre care cea privind acordarea a zece zile lucratoare fara plata, potrivit proiectului de lege intrat in sedinta de Guvern

Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, la Capitolul III referitor la masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar se prevede ca sefii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri: acordarea de zece zile libere fara plata personalului propriu, indiferent de statutul acestora, reducerea programului de lucru, combinarea acestor doua masuri sau aplicarea unei alteia care sa aiba efect echivalent. Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala masura privind acordarea unui concediu fara plata se aplica pentru 14 zile calendaristice, se mentioneaza in proiectul de lege. Proiectul prevede ca modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, cu consultarea organizatiilor sindicale. Totodata, se prevede ca zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sint asimilate unei perioade de activitate efectiva. "Prin derogare de la art. 119 din legea nr.53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pina la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pina la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptaminal in cursul anului 2009, si pina la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010", se precizeaza in proiectul de lege.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.