Național

Sporuri salariale micsorate drastic pentru judecatori: de la 65% la 10%

Ziarul de Vrancea
2 sep 2009 655 vizualizări
Suplimentele de stres si de confidentialitate din justitie au fost reduse prin proiectul Legii unice de salarizare

Sporul de suprasolicitare neuropsihica de 50%, a carui suspendare, in iulie, a generat protestele din justitie, si sporul de confidentialitate in cuantum de 15% sint reduse la 5 procente, potrivit ultimei variante a Legii unice de salarizare. La ultimul articol din proiectul Legii unice, asa cum a rezultat dupa discutiile de la Guvern, se arata ca, la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, urmatoarele drepturi salariale suplimentare se acorda personalului din sistemul justitiei, in cuantum de 5% fiecare: sporul de confidentialitate si sporul de risc si suprasolicitare neuropshica. Astfel, sporurile de vechime si de fidelitate sint incluse in salariul de baza.

Aceasta reducere s-ar adauga unor noi modificari ale coeficientilor de salarizare din justitie. Astfel, potrivit ultimei variante de lege, presedintele înaltei Curti de Casatie si Justitie, al CSM si procurorul general ar urma sa piarda aproape trei salarii minime pe economie, coeficientul lor de salarizare fiind scazut de la 14,5 la 11,8. Mici modificari au fost facute si la salariile celorlalti angajati din justitie, care si-au radicalizat, in aceste zile, protestele, tocmai din cauza prevederilor Legii unice in ceea ce priveste sistemul judiciar.


Magistratii înaltei Curti au decis proteste, insa vor judeca procesele privind drepturile salariale


Magistratii înaltei Curti de Casatie si Justitie au anuntat, ieri, ca se alatura protestelor celorlalti colegi, judecind numai cauzele urgente si pe cele care privesc drepturile salariale, ei hotarind si sa nu participe la tragerea la sorti pentru constituirea Biroului Electoral Central. Astfel, relatiile cu publicul vor fi asigurate prin posta si e-mail. Totodata, magistratii înaltei Curti au decis sa nu participe la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, "apreciind ca sintem intr-un real conflict de interese generat de numeroase litigii care exista intre judecatori, pe de o parte, si puterea executiva, pe de alta parte, putere care a ignorat statutul magistratilor si rolul ce le revin acestora intr-un stat de drept".

înalta Curte de Casatie si Justitie sustine, de asemenea, ca a hotarit sa inceapa protestele din cauza pozitiei Guvernului, care constant a subfinantat justitia si care, prin proiectul Legii unice de salarizare, "a exclus judecatorii din rindul puterii judecatoresti, golind astfel de continut autoritatea judecatoreasca". Judecatorii înaltei Curti isi manifesta, astfel, indignarea si pentru nerespectarea hotaririlor judecatoresti privind sporurile obtinute de acestia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.