Național

Maratonul pachetelor de legi: negocieri de ultim moment pe salarizare si educatie

Ziarul de Vrancea
1 sep 2009 751 vizualizări
Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca parlamentarii vor avea ocazia sa depuna amendamente la legile educatiei pe care Guvernul îsi va asuma raspunderea, existind posibilitatea ca Legea salarizarii unice si programul anticriza sa fie adoptate mai devreme.

Procedura de asumare a raspunderii Guvernului pe cele trei pachete de legi va incepe simultan, miine, dar finalizarea procedurilor parlamentare ar putea avea loc la termene diferite. "Primul-ministru ne-a anuntat decizia sa ferma de a trimite scrisoare de intentie Parlamentului pe 2 septembrie. Acest lucru este prerogativa sa care nu poate fi cenzurata in nici un fel. Birourile Permanente vor stabili etapele, timpii necesari pentru ca toti parlamentarii sa aiba timp suficiente sa faca propuneri, sa aduca amendamente pe acest pachet de legi", a declarat vicepremierul Dan Nica.

PSD a sustinut necesitatea unei dezbateri prealabile angajarii efective a raspunderii, astfel incit noua legislatie din sistemul de educatie sa fie functionala pentru o lunga perioada de timp. Nica a spus ca procedura asumarii raspunderii pe legile educatiei trebuie finalizata in luna septembrie sau inceputul lunii octombrie, precizind ca un rol decisiv il are Parlamentul care poate stabili termenele, astfel incit proiectele sa primeasca si amendari, acolo unde acest lucru se impune.

întrebat pe care anume legi ale educatiei isi va angaja Boc raspunderea in fata Legislativului, vicepremierul a raspuns: "Pachetul pe care isi va asuma raspunderea este 100% al doamnei Andronescu pentru ca ea a venit cu proiectul in Guvern. Majoritatea lucrurilor sint din Codul Educatiei si ele s-au completat cu prevederi din Pactul National pentru Educatie si programul de guvernare".


Dan Nica promite ca nici un salariu nu va scadea


în privinta pachetului anticriza si Legii salarizarii unice, Nica a declarat ca adoptarea lor este conditionata si de termenele prevazute in acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. El a dat exemplul masurii de neimpozitare a profitului reinvestit care trebuie sa intre in vigoare la 1 octombrie. Pe subiectul salarizarii unice, Nica a tinut sa infirme speculatiile conform carora aplicarea legii va conduce la diminuari salariale pentru anumite categorii de bugetari. "Vreau sa infirm speculatiile care s-au facut ca vor fi categorii care vor pierde. Nu. Cei care au avut salarii mici vor ajunge si ei la un salariu corespunzator importantei rolului pe care il au in societate. Un alt principiu este ca cei care intra in sistem intra cu acelasi salariu pe care il au cei din sistemul actual. Speculatiile facute pe marginea acestei legi nu sint nici corecte, nici binevenite", a spus ministrul.


Ultimele negocieri


Referitor la reducerea cheltuielilor salariale ale sectorului bugetar, Nica a afirmat ca ministerele au libertatea de a negocia cu sindicatele conditiile in care se vor realiza economiile. "în privinta reducerii cheltuielilor prevazuta in acordul cu CE este o flexibilitate care tine cont de modul in care vor avea loc discutiile dintre fiecare ordonator principal de credite si partenerii sociale", a precizat Nica. El a mai spus ca astazi se vor finaliza si discutiile cu structurile asociative din sistemul judiciar si din educatie, astfel incit Legea salarizarii unice sa fie adoptata in sedinta de Guvern de miine.


Cum se adopta proiectele asumate de Guvern


Prim-ministrul Emil Boc a explicat cum vor fi adoptate proiectele legislative: "Procedura angajarii raspunderii Guvernului are mai multe etape, are etapa in care Guvernul decide angajarea raspunderii, dupa care proiectul se trimite la Parlament, acolo urmeaza un interval de timp in care parlamentarii pot sa depuna amendamente. Guvernul se intruneste din nou si accepta sau respinge amendamentele, dupa care se duce in fata Parlamentului si isi angajaza raspunderea pe forma finala a proiectului, in urma amendamentelor care pot fi depuse de parlamentari".

Boc a aratat ca procedura este similara adoptarii Codurilor civil si penal. Atunci, intervalul in care Guvernul a trimis Parlamentului scrisoarea si legile si asumarea propriu-zisa a fost de o saptamina, 15 iunie, respectiv 22 iunie - data asumarii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.