Național

Romania nu exclude asocierea cu South Stream

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 536 vizualizări
Bucurestiul va evalua o eventuala propunere din partea Rusiei in ceea ce priveste South Stream exclusiv din punct de vedere economic, dar respinge categoric folosirea gazului si a petrolului ca instrumente politice, a declarat pentru Today's Zaman ministrul de externe Cristian Diaconescu. Romania nu a primit inca o propunere de intrare in South Stream.

Cotidianul turc Today\'s Zaman i-a luat ministrului roman de externe Cristian Diaconescu un interviu in contextul vizitei in Turcia. Cristian Diaconescu a evidentiat pentru publicatia turca faptul ca proiectul Nabucco este pentru Romania o sursa alternativa de energie, care trebuie evaluata numai din perspectiva economica. "Pentru Romania, gasirea unei surse alternative pentru orice materie prima nu este o miscare strategica sau tactica. Vorbim foarte clar in ceea ce priveste Nabucco. Romania este parte a Nabucco pentru ca este singura alternativa economica pe care o avem", a declarat ministrul de externe. Avind in vedere ca, dupa ce Turcia a semnat acordul pentru Nabucco de la Ankara, a semnat un document asemanator si cu Rusia pentru proiectul considerat rival, South Stream, Diaconescu a fost intrebat daca Romania este interesata sa se alature South Stream. "Momentan, ar trebui mai intii sa primim o propunere in ceea ce priveste South Stream. Este prea devreme sa pot spune daca South Stream este un proiect in care sa fim interesati. Luind in considerare ca evaluam situatia numai din punct de vedere economic, ceea ce este bun din punct de vedere economic este bun si pentru Romania. Dar pentru moment, nu avem inca o pozitie economica in ceea ce priveste South Stream, independent de faptul ca South Stream va traversa platoul nostru continental din Marea Neagra", a subliniat Cristian Diaconescu.


Energie fara politica


Vorbind despre viziunea Romaniei de a nu folosi gazul si petrolul ca instrument strategic, publicatia turca ii da ministrului romim exemplul crizei gazelor dintre Rusia si Ucraina. In acest context, Diaconescu este intrebat daca este impotriva folosirii resurselor energetice ca instrument politic. "Speram ca orice polemica si diferend dintre Rusia si Ucraina nu va afecta relatiile economice cu Europa. Ceea ce ne dorim este ca oamenii sa nu sufere in timpul iernii. Respingem in mod categoric o strategie de politica externa bazata pe gaz sau petrol", a declarat ferm seful diplomatiei romane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.