Național

Dupa inundatii vine canicula

Camelia Stănilă
27 iul 2005 689 vizualizări
Pina duminica vom avea 34-36 de grade Celsius

Dupa inundatiile de acum doua saptamini, Vrancea este acum "atacata" de canicula. Conform meteorologilor, vara isi reintra in drepturi, astfel ca pina duminica, 31 iulie, valorile termice in orele amiezei pot atinge si depasi 34-36 de grade, mai ales la cimpie. In aceasta zona, indicele de temperatura-umezeala va depasi usor pragul critic de 80 de unitati, determinind o stare de discomfort termic.

In aceste conditii, medicii recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie, cum ar fi palariile, umbrelele, ochelarii de soare si imbracamintea din tesaturi naturale, in culori deschise. Temperaturile ridicate afecteaza, in primul rind, populatia cu probleme cardiovasculare, hipertensivii si persoanele care au suferit in trecut accidente vasculare cerebrale. Astfel de persoane trebuie sa consume zilnic doi litri de lichid si sa aiba un regim alimentar echilibrat, bazat pe o hrana usoara, in principal legume, fructe, salate si produse lactate, care pot face mai usoara trecerea zilelor cu temperaturi ridicate. De asemenea, este recomandat ca, in zilele caniculare, sa se evite efortul fizic, precum si tigarile si alcoolul, care isi intensifica efectul nociv in astfel de conditii termice. Si angajatorii trebuie sa ia masuri speciale, indeosebi pentru salariatii nevoiti sa lucreze intr-o atmosfera apasatoare. Conform legii 99/ 2000, daca temperaturile sint caniculare timp de doua zile consecutiv, angajatorii sint obligati sa le ofere angajatilor 2-4 litri de apa minerala, de persoana, sa le asigure echipamente de protectie, ventilarea locurilor de munca, posibilitatea de a face dusuri sau sa le scurteze programul de lucru. Salariatii trebuie sa aiba posibilitatea reducerii intensitatii si ritmului activitatilor fizice, sa alterneze efortul dinamic cu cel static si perioadele de lucru cu cele de repaos, in locuri umbrite, cu curenti de aer.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.