Național

Dealurile Vrancei o iau la vale

Mihai Boicu
25 iul 2005 1106 vizualizări
Alunecarile de teren ameninta judetul, iar multe case sint in pericol de a fi inghitite de pamint. Zonele cele mai grav afectate sint situate pe vaile Milcovului si Rimnicului. Zonele inundate se suprapun cu zonele in care au avut loc defrisari masive. Ieri s-a terminat actiunea de evaluare a pagubelor din teren. Si digurile au suferit pagube mari.



Blestemul inundatiilor nu s-a terminat inca. In multe localitati, alunecarile de teren ameninta in continuare zeci de case, in timp ce lucrarile hidrotehnice au nevoie de fonduri. Situatia este deosebit de grava pe Valea Milcovului, dar si pe Valea Rimnicului unde casele au inceput sa plece la vale. Localnicii si-au vazut casele mai intii inundate, apoi distruse de alunecari. In continuare, sint case la care dealurile au ajuns chiar linga ferestre, iar oamenii se tem ca acestea pot fi inghitite de pamint. Autoritatile locale nu au nici pina la aceasta data o situatie exacta cu proportiile dezastrului. In multe zone nu se poate interveni pentru ajutorarea oamenilor deoarece drumurile de acces au fost distruse in intregime. Vrancea este unul dintre judetele in care afacerile cu lemne au inflorit in ultimii ani. Specialistii sustin ca zonele in care au avut loc inundatii se suprapun cu cele in care au avut loc defrisari. Potrivit unui studiu efectuat anul trecut, o zecime din teritoriul judetului este reprezentat de terenuri degradate.


Fara indoiala, Valea Milcovului a fost cea mai afectata de alunecarile de teren, care a dublat practic dezastrul provocat de inundatii. In comuna Reghiu, opt case au fost afectate mai intii inundatii, apoi de alunecari. "Este o suprafata de 10 hectare de pasune la nivelul comunei care a fost distrusa. E stratul subtire de pamint, de aceea nu rezista. De asemenea, sint 76 de anexe gospodaresti in pericol", ne-a declarat primarul Cristea Hagiu. Locuitorii din satele comunei sint complet izolati din cauza distrugerii drumurilor de acces si nu pot ajunge unii la altii decit pe jos. Ajutoarele au fost carate pina la ei cu masini militare pe albia Milcovului. Ieri a fost refacuta o parte din alimentarea cu energie electrica, insa in satul Ursoaia nu s-a putut face nimic, deocamdata. Potrivit primarului din Reghiu, DN 2 M a fost distrus complet pe o portiune de 700 de metri, au fost distrusi 5 km de drum comunal spre Ursoaia si 2 spre Raiuti, trei poduri de beton si doua din lemn au fost luate de ape, iar doua drumuri forestiere au fost distruse pe o lungime de 7, respectiv 8 km. Alimentarea cu apa realizata prin programul Sapard a fost si ea afectata pe o lungime de 5 km.


Dealurile se prabusesc peste case

In comuna Mera sint aproximativ 20 de hectare de teren, potrivit unei estimari provizorii, care au disparut din cauza alunecarilor de teren. 20 de case din satele Milcovel si Vulcaneasa sint in pericol de a fi inghitite de dealuri, care au ajuns chiar linga ele in urma alunecarilor. In total, inundatiile si alunecarile de teren au afectat in jur de 30 de case. Drumul national a fost distrus in doua locuri, pe o lungime de 300 - 400 de metri, iar drumurile comunale au fost distruse in toate cele cinci sate. "Am intervenit cu doua utilaje de la patronii locali pentru drumuri, dar se lucreaza foarte greu", ne-a declarat Marioara Serban, secretarul Primariei Mera. Situatia este la fel de grava si in celelalte comune de pe Valea Milcovului. In Andreeasu sint pericol de alunecari de teren in satele Butucoasa si Rachitasu, unde au fost afectate mai multe case. Comuna Racoasa a fost afectata si ea de alunecari. In satul Marasti au inceput sa apara crapaturi in teren, iar casele ar putea sa se prabuseasca in ripa care inconjoara satul. De asemenea, Mausoleul din localitate a fost si el afectat de inundatii. Probleme au aparut si in satele Verdea si Gogoi, insa primarul Gheorghe Gaman nu a putut fi contactat pentru a ne spune care este situatia.


Pericol la Dumitresti

Precipitatiile au imbibat pamintul cu apa si au provocat surparea terenului si pe valea Rimnicului. Pina si terasamentele mai dure au inceput sa o ia la vale din cauza apei infiltrate in sol. In satul Blidari, doua case sint gata sa o ia la vale. Situatia cea mai grava se inregistreaza la Motnau, unde drumul este distrus in cea mai mare parte, 80% fiind impracticabil pina si pentru carute. Aici, alte doua case au fost luate de ripa, girla Rimnicului Sarat inundind majoritatea locuintelor. Riul a rupt pina la 15 metri din plantatiile cu pomi fructiferi sau din terenurile cu porumb. In satul Trestia doua poduri au fost afectate de viiturile puternice, circulatia facindu-se cu dificultate. Peste 250 de persoane din acelasi sat traiesc sub permanenta amenintare a alunecarii a doi versanti care formeaza un baraj pe riului Motnau. Zeci de gospodarii au fost inundate, pina si vila Directiei Silvice, din punctul Cantina Motnau, baltind de apa. Necazul oamenilor din aceasta zona nu se incheie aici, satenii fiind lipsiti de electricitate. Daca prin alte zone precipitatiile au mai incetat, in Dumitresti a plouat in fiecare zi, prognoza meteo pentru perioada urmatoare nefiind imbucuratoare.

In comuna Chiojdeni au fost distruse ieri mai multe case in alunecarile de teren. De asemenea, la fel ca la Dumitresti, a fost afectata alimentarea cu apa realizata prin Sapard. O situatie deosebita se inregistreaza in satul Faurei, din comuna Garoafa. Riul Putna a distrus malul drept, iar terasamentul caii ferate este acoperit de apa. Apa pune in pericol si un grup de pina la zece case aflate pe mal. Pentru remedierea situatiei va fi anuntat SGA, deoarece trebuie efectuata o lucrare sub apa, iar in zona trebuie construit si un dig. Satul Padureni din comuna Jaristea a fost la rindul sau de alunecari de teren, iar citeva case sint in pericol.

Descoperiti in calea apelor


In ultimii anii, in Vrancea s-au efectuat taieri masive in paduri, cu binecuvintarea autoritatilor. Taierile au fost supervizate chiar de catre cei care ar fi trebuit sa apere "aurul verde", adica chiar de catre padurari. Multi dintre acestia au fost sau mai sint inscrisi in PSD si au avut legaturi cu firmele care exploatau masa lemnoasa. Controalele efectuate dupa schimbarea puterii au scos la iveala numeroase nereguli in modul in care se acordau autorizatiile de exploatare a padurilor. Adevaratul dezastru a iesit insa la iveala atunci cind muntii Vrancei au fost fotografiati dintr-un elicopter. Potrivit unei situatii intocmite anul trecut de Directia Silvica, o zecime de teritoriul judetului este format din terenuri degradate, din care aproximativ 9000 de hectare erau terenuri in pericol de a a fi afectate de alunecare. Taierile care au lasat muntii Vrancei dezgoliti, au avut o contributie importanta la alunecarile de teren produse de inundatiile de saptamina trecuta. In multe locuri s-au taiat perdelele de arbori de pe malurile riurilor, care au fost luate de viituri. Alunecarile de teren au contribuit si la distrugerea infrastructurii judetului. La o prima estimare, se pare ca valoarea pagubelor este mult mai mare decit cele 450 de miliarde de lei pe care presedintele Traian Basescu le-a promis pentru Vrancea. Inundatiile au distrus 20 de sectoare de drumuri judetene, pentru care este necesara o suma de aproximativ 580 de miliarde de lei. Pentru cele 25 de drumuri comunale distruse suma necesara este de circa 100 de miliarde de lei. Estimarea este insa provizorile. Prefectura Vrancea va intocmi astazi o situatie mai exacta cu valoarea pagubelor. Autoritatile mai trebuie sa gaseasca 85 de miliarde de lei pentru refacerea apararii malurilor, in timp ce refacerea podurilor va costa 45 de miliarde de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.