Național

Ploile si oamenii ingreuneaza lucrarile de refacere a digurilor

Camelia Stănilă
25 iul 2005 572 vizualizări
Pagubele la lucrarile de aparare se ridica la peste 150 miliarde de lei. Ministrul Sulfina Barbu, care a ajuns in zona digurilor cu basculanta, a spus ca prioritara este calitatea lucrarilor.



Sulfina Barbu, Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, s-a aflat ieri in Vrancea pentru a inspecta stadiul lucrarilor de inchidere a breselor si refacere a digurilor. Oficialul a fost insotit la Suraia si Vadu Rosca de o echipa de specialisti de la SGA. In digul de pe Siret din zona Suraia exista 2 brese una linga alta, de circa 40 de metri fiecare. Acestea au fost create in noaptea de 13/14 iulie, cind Siretul a atins un debit de peste 4.000 metri cubi pe secunda. Concomitent s-a produs si revarsarea Putnei, iar bresele astfel create au provocat dezastrul de la Vadu Rosca. "Digurile au fost proiectate sa reziste la 4.000 de metri cubi pe secunda, insa, in practica, se ajunge la 80%, adica 3.700- 3.800 mc/s. Trebuie tinut cont ca in aceasta zona s-au inregistrat 4.600 mc/s, iar in incinta apa a ajuns la 1,5- 2 metri, spalind taluzul exterior. Aici este zona cea mai joasa, a fost punctul de minima rezistenta. In general, digurile au rezistat nesperat de bine", a explicat Victor Racosanu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor. Acesta a precizat ca pagubele inregistrate la lucrarile de aparare aflate in administrarea SGA se ridica la peste 150 de miliarde de lei, pe Siret acestea fiind de circa 35 miliarde de lei. Sulfina Barbu a accentuat ideea necesitatii unor lucrari de calitate, realizate intr-un timp cit mai scurt. La Suraia, lucrarile de inchidere definitiva a digului sint realizate de firma Sibarex, care s-a angajat sa le finalizeze pina la sfirsitul saptaminii. Reparatiile au inceput saptamina trecuta, cind s-a realizat si un dig provizoriu. Specialistii au explicat ca digul este compactat cu cite jumatate de metru, dupa care se iau probe de laborator, iar tasarea in interior se face manual.




Si proprietarii de terenuri incetinesc reparatiile

Ministrul Sulfina Barbu a afirmat ca lucrarile sint ingreunate de ploile care se "incapatineaza" sa cada, precipitatiile putind determina o prelungire a termenelor de executie. "Ne intereseaza calitatea lucrarilor, acestea sint urmarite zilnic cu analize de laborator, pentru ca oamenii sa fie bine aparati. Nu putem face rabat de la calitate, chiar daca termenele pot fi intirziate 1-2 zile din cauza precipitatiilor. Ploile ne obliga sa refacem anumite lucrari, de pe o zi pe alta. O alta problema o constituie titlurile de proprietate, care exista pina la dig. Unii proprietari nu ne permit accesul, lucru care ne obliga sa patrundem cu utilajele pe dig, ceea ce duce la tasarea acestuia. Astfel, rezistenta digului poate fi slabita. In unele zone sint si titluri de proprietate chiar in albia riului, pe care sint culturi. Vegetatia a actionat ca o bariera in fata apei si astfel s-au rupt diguri si au fost inundate localitati. Trebuie modificata legislatia in aceasta privinta, indiferent de detinatori, trebuie sa fie interzisa actionarea fiecaruia dupa bunul plac", a declarat ministrul Sulfina Barbu. La Vadu Rosca, accesul utilajelor este mult ingreunat. In zona exista trei brese in digul de pe riul Putna, iar prin una din acestea inca se mai scurge apa. Specialistii de la SC Energoconstructia SA, firma care realizeaza lucrarile in zona, au afirmat ca aceasta ultima bresa ar putea fi atacata in circa 10 zile, timp in care vor fi inchise celelalte doua. Muncitorii se vor ajuta si de pompe, pentru a evacua toata apa din zona. "Aceste diguri au fost gindite la standardele anilor \'60 - \'70, cind au fost proiectate sa apere culturile oamenilor, si nu locuintele. Deocamdata vom merge din aproape in aproape pentru a inchide toate bresele, apoi vom trece la regindirea planurilor de aparare, pentru ca locuintele oamenilor sa fie aparate in primul rind", a mai afirmat Sulfina Barbu. Ministrul a mai spus ca a solicitat si o ancheta cu privire la debitele evacuate si atenuate prin acumularea de la Calimanesti, pentru a se vedea daca situatia a fost gestionata corect. )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.