Național

Presedintele Traian Basescu ar putea pregati o surpriza.

Ziarul de Vrancea
20 iul 2005 555 vizualizări
Seful statului ar putea propune ca, simultan cu eventualele alegeri anticipate, sa fie organizat si un referendum în legatura cu reforma justitiei.

Surse din coalitia de guvernamint sustin ca Renate Weber, consilierul prezidential pe probleme juridice, analizeaza posibilitatea ca seful statului sa le poata cere romanilor sa se pronunte asupra necesitatii reformei in justitie. Primul pas a fost facut saptamina trecuta, cind Executivul a modificat prin ordonanta de urgenta legea referendumului, extinzind si aria de probleme de interes national pe care populatia se poate pronunta prin vot. Votul populatiei va consfinti proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Referendumul se va putea organiza si pentru consultarea poporului asupra unor masuri privind strategia de dezvoltare sociala, precum si pentru adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la "reforma justitiei si la combaterea coruptiei", prevad doua amendamente aduse de Guvern la Legea privind organizarea referendumului. Aceste reglementari au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de joi, 14 iulie 2005, prin care s-a largit aria problemelor de interes national pentru care se poate organiza consultare populara.

Potrivit unui comunicat, Guvernul a amendat Legea privind referendumul deoarece democratia constitutionala presupune si consultarea directa a poporului, neexistind motive pentru limitarea temelor pe care aceasta procedura poate fi organizata. Ordonanta de urgenta care modifica legea referendumului a fost prilej de disputa intre ziaristi si premierul Calin Popescu Tariceanu. Ieri, la conferinta de presa a sefului Guvernului, presa i-a reprosat ca nu a comunicat o decizie atit de importanta precum cea privind legea consultarii populare. Presa speculeaza ca ordonanta de modificare a legii referendumului a fost data in secret, inca de saptamina trecuta, intr-o sedinta de Guvern care a depasit toate recordurile. Joia trecuta, Executivul a aprobat nu mai putin de 193 de acte normative. Dupa o discutie avuta cu purtatorul de cuvint la Guvernului, Oana Marinescu, a rezultat ca publicarea ordonantelor a fost intirziat de modul defectuoas in care a fost procesata informatia de departamentul de Comunicare a Guvernului


Vacaroiu: Majoritatea ordonantelor sint neconstitutionale

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, ca doar trei sau patru ordonante de urgenta depuse de Guvern la Senat se incadreaza in reglementarile Constitutiei, care prevede ca Executivul poate emite OU numai in situatii exceptionale, fiind posibila sesizarea Curtii Constitutionale. Vacaroiu a precizat ca, potrivit prevederilor Constitutiei, ordonantele de urgenta se emit numai in situatii exceptionale, care nu sufera aminare. El a adaugat ca, in ultima perioada, situatie extraordinara era doar cea determinata de inundatii, domeniu in care Guvernul nu a depus nici o ordonanta. "Este unicat in cei 15 ani - o spun ca senator - sa ne trezim cu 48 de ordonante de urgenta care efectiv nu au nici o legatura cu urgenta impusa de Constitutie", a adaugat Nicolae Vacaroiu. El a mai spus ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, ordonante de urgenta nu se pot da intr-o serie de domenii: revizuirea Constitutiei, modificarea regimului institutiilor fundamentale ale statului - desi este o ordonanta de urgenta depusa la Camera care vizeaza modificarea Legii de organizare a Guvernului - si in domeniul drepturilor electorale, iar Guvernul a dat o ordonanta pentru modificarea Legii privind alegerile parlamentare. "Eu sint convins ca se va face si o sesizare a Curtii Constitutionale, deoarece este nefiresc acest atac frontal la Constitutie", a adaugat Vacaroiu, raspunzind unei intrebari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.