Național

PREMIERUL GIRUETA

Ziarul de Vrancea
20 iul 2005 628 vizualizări
Dupa ce a lasat citeva zile impresia unei demisii iminente, premierul Tariceanu s-a razgindit din nou: nu mai demisioneaza. "Nu e momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Lasitate ar fi fost sa demisionez acum", a sustinut premieru.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu va demisiona si ca va solicita convocarea camerelor reunite ale Parlamentului in fata carora se va prezenta cu o declaratie politica privind reconstructia tarii dupa inundatii, integrare si reforma justitiei, pentru care isi va asuma raspunderea.

Premierul a aratat ca prioritatea actuala a autoritatilor este reconstructia tarii si sprijinirea populatiei afectate de inundatii. "Natura dezlantuita a lovit cu o furie fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor. Nu este momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce efortul de refacere a tarii, am ales solutia care - si moral, si patriotic - a trebuit aleasa. Acela sa arunce cu piatra in mine pentru aceasta decizie care ar fi facut altfel. Lasitate ar fi fost sa demisionez acum. Nu e timp de politicanisme, de lupte de partid", a spus Tariceanu. El a precizat ca Alianta PNL-PD este solidara cu gestul sau. Potrivit premierului, intentia de organizarea a legerilor anticipate a fost determinata de necesitatea unei majoritati confortabile in Parlament pentru adoptarea legilor necesare integrarii europene. "Da, pentru acest lucru ne-am fi dorit o majoritatea confortabila in Parlament. Da, am dorit sa cerem poporului sa se pronunte, sa ne dea votul lui. Acesta e motivul pentru care ne-am dorit alegeri anticipate si imi asum cu curaj aceasta initiativa politica", a spus Tariceanu, precizind insa ca la momentul la care a anuntat demisia Guvernului "nu avea in fata" spectrul tarii afectate de inundatii. Intrebat daca a renuntat la ideea alegerilor anticipate, premierul a afirmat ca, in prezent, nu este interesat de acest subiect, ci de eforturile de inlaturare a efectelor inundatiilor.


Tariceanu a facut totul de capul lui

Lideri ai Aliantei s-au intilnit, ieri, la Palatul Victoria, cu premierul Tariceanu pentru a analiza variantele pe care primul-ministru le avea la dispozitie, dupa ce a anuntat de mai multe ori ca va demisiona. Potrivit unor surse guvernamentale, inca de luni seara, dupa vizita lui Tariceanu la Bruxelles, era luata in calcul varianta ca premierul sa renunte la demisie si sa se prezinte in Parlament cu o declaratie politica privind continuarea reformei pentru aderarea Romaniei la UE, pentru asumarea raspunderii. In cursul zilei de ieri, au existat presiuni mari pentru fiecare din cele doua variante, situatia fiind incerta mult timp. Problema principala a fost ca premierul Tariceanu si-a anuntat de mai multe ori decizia de a demisiona, purtatorul de cuvint al Guvernului precizind ca aceasta decizie este "irevocabila", iar o noua schimbare de decizie afecteaza grav credibilitatea sa de sef al Executivului. Pina la urma a fost preferata varianta prezentarii premierului in Parlament cu o declaratie politica privind continuarea reformei pentru aderarea Romaniei la UE, considerindu-se ca astfel Tariceanu ar beneficia de o reparatie a imaginii printr-un girul Parlamentului.


PC si UDMR accepta schimbarea lui Nastase si Vacaroiu

Varianta votului de incredere in Parlament a fost invocata anterior si de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, ea fiind acceptata si de partenerii din UDMR. Potrivit surselor citate, cu Partidul Conservator si UDMR, adversari declarati ai alegerilor anticipate, s-a negociat aceasta varianta, obtinindu-se acordul celor doua formatiuni pentru schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.


Consecinte:


1. Proiectul formarii unei majoritati a Aliantei in Parlament ramine in ceata. Consecinta directa este ca acest Guvern nu-si va mai putea duce la indeplinirea proiectul politic initial de a infapui reformele din Justitie si de a lupta eficient impotriva coruptiei. Nu e limpede nici faptul daca Tariceanu a renuntat complet la alegerile anticipate sau este doar o aminare tactica.


2. Iese in evidenta discrepanta intre vederile presedintelui si cele ale premierului. Tariceanu spune ca tocmai gravitatea situatiei il obliga sa nu-si dea demisia, in timp ce seful statului spune ca situatia nu este atit de grava si nu se impune declararea starii de urgenta.


3. Imaginea Guvernului iese foarte sifonata, iar cariera politica a premierului pare total compromisa. Nucleul dur al Aliantei este puternic dezamagit de lipsa de consecventa a premierului. Singura cale de iesire pentru Tariceanu ar fi sa aiba intr-advar succes in combatarea efectelor inundatiilor.



Stoica il vrea pe Stolojan

Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica afirma ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa demisioneze urgent si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL si a Aliantei, iar alti liberali sustin pozitia premierului, dar considera ca Guvernul trebuie remaniat. ”Sint surprins de ultimele declaratii ale premierului. Este greu de gasit o explicatie a acestei permanente oscilatii a lui Tariceanu. Este problema lui, pe mine ma intereseaza ce se intimpla cu PNL”, a afirmat Stoica.

El a spus ca ”performantele” premierului afecteaza pozitia PNL pe scena politica si ca, in aceste conditii, numirea lui Stolojan in fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului. In opinia lui Stoica, anticipatele nu mai reprezinta o problema de actualitate in schimb este nevoie de un nou Guvern al Aliantei condus de Theodor Stolojan. El considera ca schimbarea premierului trebuie facuta rapid pentru a stopa erodarea imaginii PNL si a Aliantei, un nou guvern avind posibilitati mai mari sa salveze sansele Romaniei de integrare in 2007.


Miza: decredibilizarea lui Tariceanu

Presedintele a intervenit public doar pentru a media criza, desi, de fapt, potrivit principalilor actori politici, a fost implicat in toate momentele desfasurarii evenimentelor. S-a ajuns chiar in situatia in care Tariceanu, care se declarase public drept adversar al anticipatelor, a ajuns sa le sustina mai abitir decit Basescu, desi nu credea in ele. Dar, dupa toate probabilitatile, miza a fost alta, anume decredibilizarea lui Calin Popescu Tariceanu si crearea de falii in partidul pe care acesta il conduce. Acum, PNL este in cea mai proasta situatie de dupa alegeri atit din punct de vedere al imaginii publice, cit si al relatiilor din partid. Deja exista lideri liberali enervati de inconsecventa politica pe care trebuie sa o suporte si de avalansa de situatii conjuncturale in care n-au putut sa se implice si sa-si spuna cuvintul. Alti liberali ii dau dreptate lui Basescu, iar unii nici macar nu se mai regasesc in deciziile luate de conducere sau de reprezentantii in Guvern. In schimb, PD creste vertiginos in sondaje, fara sa faca nimic si tacind in momentele delicate ale acestei crize, dupa ce a trimbitat luni de zile ideea alegerilor anticipate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.