Național

Andronescu pune pe liber 20.000 de cadre didactice necalificate

Ziarul de Vrancea
29 iul 2009 601 vizualizări
4% din personalul din scoli nu se mai regaseste pe noua schema cu numarul posturilor finantate din bugetul de stat

Ministerul Educatiei a incalcat acordurile incheiate cu sindicatele privind mentinerea locurilor de munca pentru toti angajatii din invatamint. In noua schema a posturilor finantate care va intra in vigoare de la de la 1 septembrie 2009, transmisa catre inspectoratele scolare judetene, nu se mai regasesc aproximativ 4% din posturile anului trecut. Astfel, la nivelul intregii tari, in invatamintul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atit de predare (didactice), cit si auxiliare sau nedidactice.

In acordul semnat in mai de catre federatiile sindicale si Guvernul se specifica limpede ca nu vor exista disponibilizari in educatie. Diminuarea cu 4% a numarului total de posturi va duce la disponibilizarea de cadre didactice, dar si de personal nedidactic: laboranti, secretare, femei de serviciu. Cea mai paguboasa consecinta insa ar putea aparea in marirea numarului de elevi la clasa, prin comasarea claselor sub normativ si prin reducerea posturilor didactice. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, ca nu se pune problema ca reducerea de personal din invatamint sa vizeze profesorii titulari, aceasta masura fiind aplicabila cadrelor necalificate care, in sistem, sint aproximativ 12.000. "Nu ne-am gindit niciodata sa distrugem structurile existente, sa dam afara profesori titulari si sa destabilizam clasele. Consideram oportun ca acolo unde sint clase cu doar 15 copii, sa putem mari efectivul la 23 - 25 si sa scoatem din sistem cadrele didactice necalificate", a spus Andronescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.