Național

DNA si Guvernul trec clasa, Parlamentul si Inalta Curte ramin corigenti

Ziarul de Vrancea
23 iul 2009 637 vizualizări
Desi Romania a progresat in masurile de reforma ale Guvernului si in anchetele procurorilor DNA, raportul de monitorizare al CE critica influenta politicului in justitie si blocajul Parlamentului in cazurile de mare coruptie.

Comisia Europeana a publicat ieri cel de-al cincilea raport care analizeaza progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in momentul aderarii la UE pentru a redresa neajunsurile din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. Romania a primit 16 recomandari, in timp ce Bulgaria 21. Comisia Europeana a constatat progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, fapt pentru care nu a recomandat activarea clauzelor de salvgardare, dar mentine monitorizarea. Raportul observa eforturile Guvernului in continuarea procesului de reforma, dar critica Parlamentul, care "ar trebui sa ia decizii

consecvente pentru a sprijini eforturile executivului privind reforma sistemului judiciar si eradicarea coruptiei". De asemenea, raportul observa rolul jucat de DNA, renumirea lui Daniel Morar in fruntea directiei este benefica in viziunea CE, "pentru asigurarea stabilitatii si continuitatii autoritatilor responsabile de combaterea coruptiei", iar institutia este laudata in ceea ce priveste "bilantul pozitiv al anchetelor sale impartiale". In acelasi timp, raportul apreciaza ca adoptarea celor doua coduri, civil si penal, in iunie 2009, este un pas inainte in ceea ce priveste asigurarea unui sistem juridic mai eficient.

"Este important sa se asigure faptul ca viitoarea lege de punere in aplicare a codurilor si procedura de adoptare nu conduc la reintroducerea unor dispozitii contestate in trecut sau la introducerea unor dispozitii noi care sa submineze eficienta unor anchete aprofundate privind coruptia la nivel inalt si procedurile judiciare ulterioare", avertizeaza raportul. Exemplul de "risc" este dat de soarta Legii nr. 78/2000, care sta la baza activitatii DNA si este temeiul juridic al anchetelor de coruptie de la nivel inalt. "In etapa premergatoare adoptarii definitive a codurilor va fi important sa se asigure faptul ca acest cadru crucial este mentinut fara restrictii", sustine documentul.


Bile negre pentru conducerea Justitiei si Parlament


Raportul critica procedura greoaie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care s-au adoptat decizii la recursurile in interesul legii: "Procedura prin care doua treimi din cei 120 de judecatori trebuie sa participe la adoptarea hotaririlor si sa fie de acord cu motivarea acestora (dupa adoptarea hotaririlor) duce la intirzieri si uneori la formularea unor considerente neclare". In acest sens, Comisia anunta ca va urmari alegerile din toamna ale presedintelui Inaltei Curti. Una dintre recomandarile Comisiei Europene, care a publicat miercuri raportul pe Justitie, este adoptarea unei legi care sa prevada eliminarea suspendarii judecarii cauzelor atunci cind se invoca exceptii de neconstitutionalitate. "Va fi important ca executivul sa convina cu legiuitorul asupra modificarii legii privind functionarea Curtii Constitutionale, astfel incit sa se elimine suspendarea judecarii cauzelor atunci cind piritul/invinuitul invoca exceptia de neconstitutionalitate", se arata in raport. Documentul mai sustine ca excesele de natura procedurala care implica invocarea exceptiei de ilegalitate, care duce, la rindul sau, la suspendarea judecarii cauzei, trebuie limitate prin lege. Aceste probleme, care duc la intirzieri inacceptabile, ar trebui abordate fie in dezbaterile viitoare privind codurile de procedura fie, mai devreme, prin modificarea normelor de punere in aplicare relevante, se mai arata in raport.

Comisia remarca blocajele din Parlament, unde procedura cererea de deschidere a anchetelor in ceea ce priveste fostii ministri nu pare a fi nici uniforma, nici rapida. "De la ultimul raport, Parlamentul a aprobat deschiderea anchetei in patru cazuri, insa a refuzat sa aprobe deschiderea anchetei in alte doua cazuri. In unul dintre acestea doua, membrul respectiv al Parlamentului si-a dat demisia (Miron Mitrea), facind astfel posibila inceperea urmaririipenale, in timp ce in ceea ce priveste cel de-al doilea caz, Parlamentul a respins cererea, motivind ca este inadmisibila (Adrian Nastase). Este important ca Parlamentul sa isi arate angajamentul deplin privind continuarea combaterii coruptiei la nivel inalt", arata recomandarile.


Raportul nu conditioneaza referirea la Schengen de ridicarea monitorizarii


Mentiunea referitoare la problema aderarii la Spatiul Schengen a fost scoasa din raport pentru a nu crea confuzie, avind in vedere ca nu exista o legatura practica intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen, a declarat purtatorul de cuvint al CE, Johannes Laitenberger. Purtatorul de cuvint a spus ca, in ceea ce priveste aderarea la Schengen, trebuie indeplinite anumite conditii, dupa care statele membre vor hotari daca pot sau nu sa accepte Romania si Bulgaria in aceasta zona. Intrebat care au fost motivele pentru care varianta finala, spre deosebire de cele preliminare ale raportului, nu contine referire la aderarea la Schengen, purtatorul de cuvint a spus ca "ceea ce conteaza, in final, este decizia Colegiului Comisarilor". El a refuzat sa comenteze variante preliminare de raport si a recomandat ca pe viitor sa se acorde mai putina atentie "variantelor preliminare" si mai multa atentie "deciziilor finale".


462 dosare trimise de DNA, nici unul judecat


Cifrele care au uluit Comisia Europeana: din 462 de dosare trimise de DNA in instanta, judecatorii n-au avut curaj sa pronunte inca nici o sentinta in prima instanta. Cazul George Copos e relevant: de trei ani de zile, judecatorii tin dosarul blocat si refuza sa citeasca actul de acuzare, adica sa faca un prim pas elementar in judecarea dosarului Loteria.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.