Național

Presedintele a vrut sa afle ce se ascunde in spatele autonomiei cerute de etnicii maghiari

Ziarul de Vrancea
20 iul 2009 604 vizualizări
Basescu s-a aparat cu primul articol din Constitutie de huiduielile maghiarilor n presedintele s-a intilnit cu participantii la dezbaterile Universitatii de vara de la Tusnad si a abordat intr-un discurs tema autonomiei

Traian Basescu s-a aflat simbata la Universitatea de Vara de la Tusnad, unde a venit imbracat intr-o vesta de piele traditionala secuiasca, fiind aplaudat de participanti. Insa publicul a devenit reticent si l-a huiduit dupa ce seful statului a atacat in discursul sau tema autonomiei. "Avem nevoie de cresterea nivelului de autonomie a tuturor autoritatilor din Romania, cu un singur amendament... nu aplaudati pina nu va spun si amendamentul! Egala autonomie la Odorheiu Secuiesc, precum la Tulcea sau la Caracal. Asta arata capacitatea unora de a nu putea sustine un dialog", a spus Basescu, dupa ce din public se auzeau fluieraturi.

"Eu am venit la dumneavoastra pentru un dialog. Pentru cei insa care vad autonomia ca fiind elementul prin care introduc pasaport pe teritoriul national al Romaniei, vreau sa va spun ca este o viziune gresita. Romania este stat national, unitar, suveran, independent, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata. Sa stiti ca, daca mai fluierati, va mai spun o data: Romania este stat national, unitar, suveran, independent... Articolul 1 din Constitutia Romaniei spune asa - «Romania este stat national, suveran, independent»", a precizat seful statului. "O sa repet articolul 1 din Constitutie pina ce incetati", a spus seful statului si asta a si facut de patru ori. în discursul sau, presedintele s-a referit si la abordarile extremiste atit din partea maghiarilor, cit si din cea a romanilor, si a spus ca aceste lucruri trebuie tratate cu atentie.

De altfel, Traian Basescu a avut in dialogul cu publicul maghiar de la Tusnad doua momente cheie, primul fiind acesta cu articolul 1 din Constitutie. De mentionat ca nici unul dintre colegii de la prezidiu, gazde si organizatori nu au avut vreo reactie.

Al doilea moment delicat a fost invitarea de catre presedinte a unei femei din public care tinuse in mina pe tot parcursul intilnirii o hirtie pe care scria AUTONOMIA sa se aseze pe locul sau si sa explice ce intelege ea prin aceasta autonomie. "Granite si pasapoarte?", a intrebat-o presedintele. Femeia s-a emotionat, a vorbit numai in limba maghiara, desi Traian Basescu ii punea intrebarile in engleza si a evitat un raspuns clar, pomenind despre drepturile comunitatii de a hotari singura in guvernarea sa.

Presedintele Traian Basescu a participat, simbata, la Universitatea de Vara de la Tusnad, la dezbaterile cu tema "Politicieni reformatori in Europa". Alaturi de seful statului au mai participat la aceasta dezbatere presedintele FIDESZ "" catalogat cu sanse mari in cistigarea alegerilor din Ungaria, Viktor Orban, si presedintele CNMT, Laszlo Tokes.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.