Național

Universitatea ilegala

Ziarul de Vrancea
17 iul 2009 699 vizualizări
Aproape toate centrele de învatamint din cadrul Universitatii "Spiru Haret" functioneaza ilegal, printre ele fiind cele din Capitala ale facultatilor de arhitectura, limba romăna si matematica, dar si sedii din orase ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educatiei

Absolventii de facultati neautorizate trebuie sa dea din nou licenta

Ei vor avea la dispozitie cinci ani pentru "reabilitare" n corectia a fost anuntata ieri de ministrul Educatiei, care a precizat ca o ordonanta de urgenta in acest sens va fi emisa in scurt timp


Absolventii unor forme de invatamint superior neautorizate vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei ordonante de guvern ce ar putea fi aprobata saptamina viitoare. "Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamint acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sint acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.


Control la "Spiru Haret"


Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce a solicitat Universitatii "Spiru Haret" sa nu mai inscrie studenti la forme de invatamint neautorizate sau neacreditate. "De altfel, aceasta universitate va fi, incepind de vineri, obiectul unui control care se va extinde apoi la toate institutiile de invatamint superior, pentru a se evita, in viitor, cazurile eliberarii de diplome pentru forme de invatamint neautorizate sau neacreditate. «Spiru Haret» va fi monitorizata pina va intra in legalitate cu toate formele sale de invatamint. Vom verifica, de asemenea, daca posturile de conferentiar si profesor de la aceasta universitate, pentru a vedea daca aceste grade didactice au fost date conform legii. Am si primit, de altfel, spre analiza, primele sapte dosare", a mai spus Andronescu.

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu si care pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Universitatea "Spiru Haret" va putea organiza admitere pentru anul 2009-2010 daca, in decurs de o saptamina, va indeplini conditiile de intrare in legalitate, preciza luni ministrul Andronescu, dupa discutiile purtate cu reprezentantii institutiei de invatamint.




Lista completa a celor 53 de centre care functioneaza ilegal a fost postata pe site-ul ministrului Educatiei. De asemenea, pe site a fost postata lista facultatilor "Spiru Haret" acreditate sau autorizate provizoriu.

Dintre cele 31 de facultati ale universitatii, 26 sint acreditate sau autorizate de institutiile responsabile, cu mentiunea ca avizele au fost obtinute, in majoritatea cazurilor, numai pentru programele de invatamint la zi, insa universitatea are si formele de invatamint la distanta si fara frecventa.

Universitatea "Spiru Haret" a fost infiintata in anul 1991 si a dobindit primele acreditari pentru invatamint la zi in 2002. Pina in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.


Protectia Consumatorului s-ar putea autosesiza in cazul diplomelor de la "Spiru Haret"


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) va discuta, in cadrul sedintei de luni, posibilitatea de a se autosesiza in cazul diplomelor ilegale date de Universitatea "Spiru Haret", a precizat presedintele autoritatii, Bogdan Pandelica. "Vom analiza, in sedinta de luni, situatia celor care au primit diplome ilegale la «Spiru Haret». Am inteles ca este vorba de citeva zeci de mii de cazuri", a spus presedintele ANPC. Pina in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi. Reprezentantii institutiei ascund insa numarul celor au urmat forme de invatamint la distanta sau fara frecventa, care, pentru majoritatea facultatilor, sint neacreditate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.