Național

Magistratii si-au cistigat sporul in instanta si l-au amendat pe Pogea

Ziarul de Vrancea
17 iul 2009 607 vizualizări
n Ministerul de Finante este obligat sa plateasca, în termen de o zi, peste 350.000 de lei, a decis instanta n ministrul Gheorghe Pogea este sanctionat cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intirziere a platii sporului de stres

Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, sa oblige Ministerul Finantelor Publice la plata a 353.042 lei catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentind drepturi salariale. Decizia Curtii de Apel Bucuresti trebuie pusa in aplicare de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de o zi, fiind executorie, dar nu definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, ieri, cererea Consiliului Superior al Magistraturii de suspendare a executarii unui act administrativ dat de Ministerul Finantelor Publice (prin care era anulat sporul de 50% acordat magistratilor pentru solicitare neuropsihica) si de obligare a MFP la plata drepturilor salariale. Procesul fusese inregistrat cu doar o zi inainte, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti.

Mai mult, Curtea de Apel a dispus amendarea ministrului Finantelor cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intirziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri. Amendarea se pune in practica din 9 iulie, data la care s-a hotarit ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa plateasca 50% sporul de stres. Hotarirea data ieri poate fi atacata cu recurs.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca legile trebuie respectate inclusiv de ministri si de ministere, refuzind sa faca alte comentarii.


Curtea de Apel a gasit si banii: credite deschise de ministrul Justitiei la Ministerul de Finante


Curtea de Apel Bucuresti va judeca, pe 21 iulie, propria cerere de a-l obliga pe ministrul Justitiei sa solicite Ministerului Finantelor Publice deschiderea de credite pentru luna iunie, in care sa fie inclus sporul de 50%. Potrivit actiunii depuse de presedintele CAB, Lia Savonea, la aceeasi instanta, ordinul ministrului Justitiei din 3 iulie nu poate avea caracter retroactiv. Astfel, salariile pentru luna iunie trebuie sa includa si sporul de stres.

Angajatii CAB cer, de asemenea, ca Ministerul Justitiei sa repartizeze suma reprezentind sporurile. Reprezentantii Curtii de Apel invoca decizia aceleiasi instante, din 7 iulie, atunci cind aceasta a decis suspendarea ordinului ministrului Predoiu privind sporul de stres de 50% si spun ca ordinul incalca si Codul muncii.

Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor CAB, procesele CSM si îCCJ impotriva Ministerului Finantelor s-au judecat in regim de urgenta si anume la o zi, respectiv doua zile de la depunerea actiunii, pentru ca aceste institutii sint ordonatori directi de credite si angajatii lor nu si-au primit inca salariile. Asta in conditiile in care peste 150 de procese, deschise de magistrati pentru a suspenda actele administrative de eliminare a sporului de stres de 50%, au ocupat toate sedintele de judecata din vacanta ale Sectiei de contencios a Curtii de Apel Bucuresti, iar alte zeci de procese au fost fixate pentru septembrie.


Lidia Barbulescu: Este firesc ca magistratii sa stabileasca salariile magistratilor


Vicepresedintele înaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, a declarat, ieri, la Realitatea FM, ca este firesc ca magistratii sa stabileasca salariile magistratilor. Lidia Barbulescu a adaugat ca "magistratii au solicitat inca din ianuarie Guvernului si Ministerului Justitie sa indrepte o data pentru totdeauna inechitatile din sistem prin adoptarea unei legi de salarizare provizorie a autoritatii judecatoresti".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.