Național

501 ani de la moartea lui Stefan cel Mare

Liliana Nenciu
4 iul 2005 694 vizualizări
Simbata, autoritatile locale focsanene au comemorat 501 de ani de la moartea marelui voievod moldovean, Stefan cel Mare si Sfint.

Simbata, autoritatile locale focsanene au comemorat 501 de ani de la moartea marelui voievod moldovean, Stefan cel Mare si Sfint. Oamenii politici locali au depus coroane de flori la statuia domnitorului de la Muzeul de Istorie. Stefan cel Mare a fost, dupa cum marturisea ginditorul Petre Tutea, "cea mai mare personalitate politica si militara pe care au dat-o romanii in istoria lor". Carol I zicea: "Nu veti mai da unu’ ca asta chiar daca mai traiti inca un milion de ani". Stefan cel Mare a domnit 47 de ani (1457-1504) si avea peste 70 de ani cind a murit. La virsta de 20-24 de ani a urcat pe tronul Moldovei. A fost un om violent, dar a stiut ca numai asa pot fi condusi oamenii. A purtat 36 de batalii, dintre care a pierdut numai doua. Stefan cel Mare si Sfint a construit 44 de manastiri si biserici. Socotind ca este bine placut lui Dumnezeu si neamului romanesc, in 1992, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut pe marele domnitor in sinaxarul si calendarul bisericii in ziua de 2 iulie cu numele "Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfint". Canonizindu-l, Biserica a recunoscut, declarat si asezat pe Stefan cel Mare in rindul eroilor dreptei credinte adormiti in Domnul in rindul sfintilor pe care ii venereaza. Stefan cel Mare a avut legaturi si cu Tara Vrancei, fiind binecunoscuta legatura cu Baba Vrincioaia si cei sapte feciori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.