Național

Europenii nu au sanctionat extinderea in referendumuri

Ziarul de Vrancea
30 iun 2005 687 vizualizări
O analiza detaliata a voturilor de la referendumurile din Franta si Olanda asupra Constitutiei europene a aratat ca extinderea Uniunii se afla mult in urma altor motive pentru care cetatenii celor doua state membre au respins Tratatul, informeaza EUObserver.

O analiza detaliata a voturilor de la referendumurile din Franta si Olanda asupra Constitutiei europene a aratat ca extinderea Uniunii se afla mult in urma altor motive pentru care cetatenii celor doua state membre au respins Tratatul, informeaza EUObserver. Potrivit unui eurobarometru, doar 6% dintre olandezii participanti la referendum au declarat ca extinderea UE este principalul motiv pentru care au respins Constitutia, iar 3% au afirmat ca o eventuala aderarea a Turciei a fost cauza votului lor negativ. De asemenea, doar 3% dintre francezi au afirmat ca extinderea UE a fost cauza principala a respingerii Tratatului, iar 6% au nominalizat Turcia. Insa discursurile oficialilor UE, dupa referendumurile din Franta si Olanda, au provocat speculatii referitoare la o suspendare a aderarii Turciei si a statelor din vestul Balcanilor. In urma cu o saptamina, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este nevoie de timp pentru a discuta despre statutul Turciei, mentionind ca voturile negative din Franta si Olanda au fost determinate de temerile priviind aderarea acestui stat. Mai multi politicieni francezi si germani s-au grabit sa se foloseasca de rezultatul voturilor pentru a cere incetarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Angela Merkel, liderul opozitiei germane si posibil viitor cancelar, a precizat, intr-un interviu recent, ca Uniunea Europeana "si-a atins limitele capacitatii sale de integrare", in timp ce ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy a cerut, luni, suspendarea procesului de extindere. Potrivit eurobarometrului, olandezii si-au motivat decizia de a respinge Constitutia europeana prin lipsa informarii (32%), urmata de temerile privind pierderea suveranitatii nationale (19%) si opozitia fata de Guvern (14%). In Franta, principalele motive pentru respingerea Tratatului au fost teama ca documentul va avea un efect negativ asupra piatei muncii (315), situatia economica precara a tarii (26%) si caracterul prea liberal al textului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.