Național

Peste 500 de medicamente straine printre compensate

Liliana Nenciu
24 iun 2005 605 vizualizări
Excluderea de pe lista compensatelor a medicamentelor generice, fara studii de bioechivalenta, a lovit puternic afacerile multor producatori autohtoni. Unii farmacistii nu sint multumiti de eliminarea medicamentelor romanesti

Circa 500 de medicamente romanesti generice, fara studii de bioechivalenta, au fost scoase de pe listele de compensate si gratuite, locul multora fiind luat de medicamente de import, mult mai scumpe. Aceasta masura a fost luata de ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, fara nici un avertisment prealabil adresat producatorilor. Dupa cum spun farmacistii, medicamentele mai scumpe pot fi mai eficiente, insa Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) compenseaza doar scriptic pretul, in proportie de 50, 90 sau chiar 100%. Si cum banii sint putini, nu ajung nici pe departe pentru acoperirea necesarului. "Nu ajungeau nici inainte de 4 aprilie, dar acum situatia s-a inrautatit intrucit decontul lunar pentru medicamente al CNAS a crescut cu aproximativ 6 milioane de dolari. Evaluarea sumei apartine mai multor producatori autohtoni, care insa nu au curajul de a protesta deschis fata de masura ce le pericliteaza afacerile", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea.

Excluderea de pe lista compensatelor a genericelor fara studii de bioechivalenta a maximizat pierderile producatorilor. Acestia au ramas cu cantitati enorme de medicamente nevindute pe stoc si vor fi nevoiti sa scada productia la jumatate sau chiar mai putin, in conditiile in care au apucat deja sa se aprovizioneze cu materie prima pentru productii in regim normal. Planurile de afaceri au fost intocmite la inceputul anului sau chiar de anul trecut, tinindu-se cont de prezenta pe listele de compensate. Daca inainte de 4 aprilie, 80% din medicamentele compensate in proportie de 90% (de pe lista A) erau de productie romaneasca, actualmente procentul a scazut la 30%. In cazul listei B (medicamente compensate 50%), procentul produselor romanesti a scazut de la 45% la 12%. Lista A contine in prezent 119 de medicamente generice, dar majoritatea sint produse de firme din strainatate, ajungind in farmaciile noastre la preturi apropiate sau chiar mai mari decit ale originalelor. Pe de alta parte, ministrul sanatatii sustine ca majoritatea preturilor de referinta la care se raporteaza compensarea medicamentelor sint medicamente romanesti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.