Național

Cancelarul Austriei vede aderarea Romaniei aminata

Ziarul de Vrancea
10 iun 2005 604 vizualizări
Potrivit agentiei DPA citata de Europa Libera, cancelarul austriac Wolfgang Schuessel este convins de faptul ca aderarea Romaniei si a Bulgariei va fi aminata cu un an. Schuessel a facut aceasta remarca in cadrul unei dezbateri asupra Constitutiei Europene din Parlamentul de la Viena. Analistii Europa Libera au observat ca dificultatile extinderii ar mai putea fi provocate de dificultatile europenilor de a adopta un proiect de buget pentru perioada 2007-2013.

Lupta pe bugetul UE baga Romania in prelungiri

Exista posibilitatea ca intilnirea de la mijlocul lunii iunie sa nu aduca un nou buget pentru Uniunea Europeana. "Nu cred ca vom avea un buget mai devreme de martie 2006, dar este posibil sa asteptam pina vara viitoare, si nici atunci nu este foarte sigur ca tarile membre vor ajunge la un consens. In cazul in care nu se va adopta perspectiva financiara pentru 2007-2013, Comisia va avea la dispozitie bugetul din 2006", arata Willy De Backer, analist EurActiv. In aceasta situatie, ne putem lua adio de la sumele consistente, propuse de catre Bruxelles inca de acum un an, pentru simplul motiv ca bugetul din 2006 nu prevede intrarea Romaniei in UE, eveniment programat pentru 2007. "Cererea Comisiei Europene de marire a bugetului UE va intampina o vie rezistenta din partea tarilor care varsa cei mai multi bani", spune De Backer. In privinta Romaniei, daca nu luam in calcul varianta cea mai pesimista, potrivit careia bugetul nu va fi votat nici anul viitor, amanarea de anul acesta nu ar trebui sa ne afecteze prea mult. Analistii romani spun ca respingerea propunerii de crestere a contributiei tarilor membre "nu poate duce la o diminuare semnificativa" a sumelor de care va beneficia Romania, cel putin pentru perioada 2007-2009. Aceasta, pentru ca "pentru primii ani, alocatiile financiare sint deja negociate strict in tratatul de aderare", spune Nicolae Idu, directorul Institutului European din Romania. "E posibil sa avem probleme, daca bugetul UE va fi in suferinta, dupa 2009", adauga Idu. Si totusi exista un risc, chiar si pentru banii pe care-i vom primi incepind cu 2007. Daca statele UE vor merge pe varianta "1% din PIB-ul comunitar", potrivit specialistilor, se va produce o reasezare a prioritatilor. "Sint trei variante: fie reducerea sumelor alocate sectorului de competitivitate, fie a celor pentru politica de coeziune, fie modificarea politicii regionale", explica Idu. Romania va fi afectata in cazul celei de-a doua variante, in care politica de coeziune va primi mai putini bani, adica va suferi exact instrumentul financiar care sprijina noile state membre.


Tristete in lumea hackerilor

Cel mai abil hacker din istorie a fost arestat la Londra

Un britanic considerat "cel mai mare hacker" din istorie dupa ce a patruns in computerele Pentagonului si ale NASA, provocind pagube de un milion de dolari, a fost arestat, marti, la domiciliul sau din Londra, urmind sa fie extradat in Statele Unite. Gary McKinnon, in virsta de 39 de ani, inginer informatician, in prezent fara loc de munca, este acuzat ca a patruns in cele mai securizate computere de la Pentagon si NASA. La un moment dat, autoritatile americane au crezut ca sint tinta unor atacuri informatice din partea retelei teroriste al-Qaida. Statele Unite au formulat impotriva lui opt capete de acuzare in legatura cu acte de piraterie informatica inregistrate in 14 state, majoritatea comise in 2001 si 2002, iar daca va fi extradat si judecat, risca 70 de ani de inchisoare si o amenda de pina la 1.735.000 de dolari. Un tribunal londonez a decis, miercuri, eliberarea lui pe cautiune, pina cind justitia britanica se va pronunta in legatura cu extradarea in Statele Unite. Prietenii sustin ca McKinnon a patruns in retelele informatice ale Pentagonului si ale NASA de la computerul sau personal, in incercarea de a-si dovedi teoria ca Statele Unite tin secreta existenta OZN-urilor. El este acuzat de o serie de infractiuni de piraterie informatica, inclusiv de stergerea unor fisiere "esentiale" din computerele armatei. McKinnon s-a folosit de software de pe Internet pentru a scana de la calculatorul sau personal zeci de mii de computere din retelele armatei americane, cautind echipamente care puteau fi vulnerabile din cauza imperfectiunilor existente in sistemul de operare Windows. Multe dintre computerele pe care le-a accesat erau protejate de parole usor de ghicit, au conchis anchetatorii americani. Astfel, el a accesat informatiile dintr-un computer de la baza militara Fort Myer, Virginia, de unde a obtinut coduri, informatii si comenzi, dupa care a sters circa 1.300 de conturi de utilizatori. Autoritatile sustin ca au cheltuit peste un milion de dolari pentru a remedia pagubele provocate de McKinnon si pentru a-l depista pe autorul atacurilor. Procurorul Paul McNulty a declarat ca McKinnon, care online avea pseudonimul "Solo", a comis "cel mai mare atac din istorie asupra computerelor armatei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.