Național

Zeci de intrebari la care trebuie sa raspunda Basescu

Ziarul de Vrancea
25 mai 2005 640 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a promis ca, in circa doua saptamini, atunci cind se estimeaza ca va fi incheiat cazul jurnalistilor rapiti, va raspunde la intrebarile presei

Euforia revenirii in tara a celor trei jurnalisti s-a risipit, ramin intrebarile. Unele acumulate de la inceputul crizei, altele ridicate de chiar eliberarea ostaticilor. Presedintele Basescu a promis unele raspunsuri peste doua saptamini, atit cit acestea vor putea fi spuse. Cu toate rezervele posibile pentru a nu deconspira oamenii ce au fost implicati in rezolvarea cazului la Bagdad, autoritatile trebuie sa raspunda minimal la citeva zeci de intrebari pentru a lamuri opinia publica de implicatiile si gravitatea cazului.


Conditiile plecarii

- In ce conditii au plecat cei trei ziaristi in Irak?

- Care este implicarea lui Omar Hayssam in rapirea jurnalistilor?

- A fost sau nu premeditata rapirea lor in Romania? Exista conexiuni cu mafia araba din tara?

- Ce rol a avut in toata aceasta poveste calauza lor, ghidul irakiano-american Mohamad Munaf?

- A fost complice vreunul dintre ziaristi? S-a regizat ceva din tara? Au avut rapitorii un om in Bucuresti?


Conditiile detentiei

- Cum a reusit Marie-Jeanne Ion sa transmita un SMS corect scris gramatical desi se afla in miinile rapitorilor?

- De ce ziarista de la Prima TV a spus ca nu se cere o rascumparare in schimbul lor, imediat ce a aparut informatia ca gruparea care ii detine ar solicita, de fapt, o suma de bani?

- Ce au vrut, de fapt, rapitorii? Si ce au primit din ceea ce au vrut? Cine sint ei? Nici macar Al Jazeera nu auzise de gruparea care revendica rapirea. Dar a fost o singura grupare, sau au fost dati de la unii la altii? In ce momete s-au produse aceste preluari, daca au existat? Cum s-au comportat rapitorii cu ziaristii?


Conditiile crizei:

- Cit a fost informare si cit dezinformare pe parcursul crizei in Romania? Cine a dezinformat si intoxicat presa si de unde plecau zvonurile?

- De catre cine a fost protejat Hayssam in afacerile sale din Romania? Exista protectori in partidele politice? Dra in Justitie si servicii secrete?

- De ce a zis Traian Basescu ca este posibil sa asistam la executii?


Momentul eliberarii:

- Daca nu s-a negociat "politica externa a Romaniei, prezenta si viitoare" ori o suma de bani, atunci ce s-a negociat ? Cine a negociat? Cum s-a negociat? Au contat oameni ramasi de pe vremea lui Ceausescu din Orientul Mijlociu?

- Cum s-a reusit eliberarea ziaristilor? In ce fel s-a produs? Cit de periculoasa a fost recuperarea lor de la Bagdad? A fost o recuperare in forta?

Ce presupune carantina ziaristilor

- pusi in fata unei premiere, specialistii aplica metode militare

Primul obstacol in calea recuperarii celor trei fosti ostatici este chiar lipsa specialistilor. Confruntati pentru prima oara cu un caz in care sint implicati civili, specialistii in informatii se vad nevoiti sa adapteze procedurile aplicate militarilor in situatii similare. în aceste conditii, perioada de carantina in care sint acum cei trei ziaristi este de fapt un tratament preliminar. Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu vor raspunde la o serie de intrebari care nu fac parte dintr-o ancheta, ci sint chestionari generale. Cei care ii trateaza in aceasta perioada, specialisti in debriefing si psihologi, trebuie sa actioneze cu atentie, pentru a evita riscurile unui soc posttraumatic. Parerea generala este ca fostii ostatici au nevoie de multa odihna, intr-un loc linistit si retras. Pentru militarii sau agentii care se intorc din misiuni si au informatii importante, debrieful presupune tehnici ale specialistilor care verifica daca incidentele prin care au trecut acestia au legatura cu siguranta statului. Debrieful este diferit pentru civili. în cazul lor, procedura se aplica mai degraba ca metoda terapeutica psihologica si are cinci faze. în prima etapa, specialistii fixeaza locul unde s-a intimplat incidentul, motivele care l-au generat, dar si regulile care au functionat intre rapitori si ostatici. De asemenea, terapeutii incearca sa identifice persoanele pe care subiectii le-au vazut in timpul captivitatii. A doua faza presupune analiza faptului in sine, fara sa se intre in detalii. Si a treia etapa este foarte importanta, pentru ca specialistii incearca sa afle impresia subiectilor asupra incidentului - ce au auzit, ce mirosuri si ce miscari au simtit in imediata apropiere. A patra faza este cea in care se analizeaza sentimentele.

Ultima etapa este cea in care se analizeaza reactiile pe care le-au avut subiectii inainte, in timpul si dupa incidentele prin care au trecut. Toate acestea sint de fapt inceputul unui tratament care va

continua apoi cu terapia propriu-zisa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.