Național

25 mai - Ziua Internationala a Copiilor Disparuti

Dana Chiorescu
25 mai 2005 658 vizualizări
Anual, in intreaga lume, dispar mii de copii. Un studiu recent al Centrului International pentru copii disparuti si exploatati releva ca o cincime dintre copiii care folosesc Internetul sint expusi abuzurilor sexuale. Mii de copii din multe state ale lumii cad victime torturii, abuzurilor statale si actelor care încalca drepturile omului; zeci de mii de copiii sint arestati în mod abuziv; enorm de multi copii ai lumii sint "facuti disparuti"; ei sunt închisi în penitenciare, rapiti, ucisi si executati. Ce parere au concetatenii nostri despre aceasta situatie, cine se face vinovat si cum poate fi limitat acest flagel, puteti afla din rindurile care urmeaza.

Anonima, 29 de ani, confectioner, Focsani

"Cred ca dispar doar cei care nu au parinti. Nu ma pot exprima, nu am idee, dar nu cred ca se face trafic cu ei. Cred ca sint lasati de capul lor si pleaca de nebuni."




Eugen Vlad, 53 de ani, muncitor, Focsani

"Eu cred ca sint vinduti "afara". Alfel, nu se poate. Sint luati, infiiati, provizoriu, nu stiu cum se face, dar ceva ilegal, in orice caz. Iar "afara", nu stiu cum ii infiiaza ei, dar iau bani pe ei, alta explicatie nu exista. Sau, copii ai strazii, sint luati si dusi la cersit. Dar copii din oameni gospodari, copii sanatosi, doar pentru chestia asta sint luati. Este posibil acest lucru poate din neglijenta pe la vama, niste acte care nu sint in regula... Doar un copil nu poti sa il scoti din tara oricum. Trebuie sa aiba niste acte, sa fie trecut pe pasaportul cuiva... Ar trebui luate masuri, Protectia Copilului ar trebui sa se preocupe mai mult... Poate gresesc cind spun, dar cred ca mai sint si vamesi corupti, ca altfel nu se explica. Coruptie am avut din totdeauna si nu va disparea niciodata. Cel putin traficul de carne vie mereu a existat. Au fost luate si tinere, duse la munca, duse pentru alte chestii, tot asa cu acte in neregula, contracte fictive, sau cite o firma fantoma solicita angajati."


Anonima, casnica, Focsani

"Nu stiu ce se intimpla cu acesti copii. Cred ca pentru bani sint rapiti. Au parinti dar probabil sint neglijenti, nu ii supravegheaza... oricum numai un om care nu judeca poate sa rapeasca un copil. Legi sint dar nu prea se aplica. Ar trebui sa fie mai drastice."



Paul Cotirlan, 56 de ani, pensionar, Focsani

"Eu stiu ce se intimpla cu ei? Poate cineva incearca sa ii indrume pe alte cai, poate fug de acasa, se gindesc ca in alte parti e mai bine ca acasa, poate sint folositi pentru cine stie ce munci... Acum se practica munca asta "la negru"... In multe cazuri sint de condamnat si parintii pentru ca sint familii defavorizate, parintii nu au servicii, copiii nu au ce sa manince, parintii din cauza stresului, din cauza saraciei poate sa mai si bea si atunci copilul fuge de acasa... Cei care fac asta, care fura copii, nu pot fi numiti altfel decit infractori. Cei care incearca sa ii duca cu zaharelul, sa ii duca undeva la munca, sint corupatori, ei nu prea stiu despre ce e vorba. Legi ar fi puse in vigoare dar de respectat se respecta cam greu. Solutia ar fi ca cei care au dat legea sa caute sa fie respectata."


Viorica C., 35 de ani, inginer, Focsani

"Din pacate, este o realitate cruda a societatii contemporane, nu numai la noi in tara ci peste tot in lume. Sint rapiti pentru a fi vinduti, pentru a obtine recompense, pentru a-i obliga sa se protitueze, pentru a-i da altor familii, pentru cersit, pentru munci silnice... Sint multe scopurile pentru care sint rapiti copiii. Daca ani in urma, la noi in tara, se furau copiii din fata blocului, de catre secte, cum se spunea, acum o cale facila de acces catre acesti copii nevinovati este Inernetul. Asa cum se intimpla de obicei, o cucerire a stiintei, aduce pe linga mult bine si mult rau. Copiii intra in vorba cu diversi necunoscuti prin intermediul internetului, ofera date personale, merg la intilniri. Indiferent cum se termina un episod de genul acesta din viata unui copil, va avea urmari nefaste pentru tot restul vietii. Oameni fara Dumnezeu!"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.