Național

Cazul jurnalistilor romăni - o afacere foarte încurcata

Ziarul de Vrancea
24 mai 2005 673 vizualizări
In urmatoarele saptamini, opinia publica se va reintilni cu afacerile mafiote ale lui Omar Hayssam cu fosta putere, va afla unele detalii despre culisele rapirii si eliberarii ziaristilor si va fi asaltata cu informatii contradictorii .

Rapirea jurnalistilor romani si a ghidului lor in Irak ramine un caz extrem de complicat in care sint asteptate multe raspunsuri si probabil multe dintre ele nu vor fi spuse de autoritati vreodata.

In decursul celor 56 de zile, jurnalistii au fost transferati cel putin o data, de la un grup la altul, au existat cel putin trei faze in modul de comunicare al rapitorilor. La inceput a fost un grup anonim, apoi rapitorii s-au identificat ca fiind o grupare islamista si, in fine, apoi, o tacere totala. Analistii cred ca tot acest proces este neobisnuit. In plus, exista si acea latura externa a rapirii, cu implicarea omului de afaceri sirian de la Bucuresti, care a fost arestat, alte arestari fiind facute la Bagdad.

Sintem deci in fata unui dosar care, din punct de vedere juridic, nu s-a incheiat, iar opinia publica este nerabdatoare sa afle concluziile anchetei autoritatilor romane, pentru ca exista piese ale acestui puzzle care nu si-au gasit inca locul. Exista inca intrebari la care nu avem raspunsuri. Ultimul act atipic s-a produs chiar dupa eliberarea jurnalistilor: inregistrarea pe care rapitorii au trimis-o postului Al Jazeera si prin care anuntau ca vor elibera ostaticii. E pentru prima data cind o grupare rebela anunta ea insasi eliberarea unor ostatici si, in plus, isi explica motivele, confirmind in intregime informatiile privind presiunea facuta de comunitatea musulmana din Romania, dar si de catre liderii religiosi ai acestei comunitati din Arabia Saudita.

In urmatoarele doua saptamini se vor afla, desigur, si o parte din circumstantele plecarii jurnalistilor in Irak si ale eliberarii lor, dar este evident ca tot seful statului va gestiona cazul. Opinia publica se va reintilni cu afacerile mafiote ale lui Omar Hayssam cu fosta putere, va afla unele detalii despre culisele rapirii si eliberarii ziaristilor si va fi asaltata cu informatii contradictorii, insa presedintele va "spune tot ce se poate spune" peste doua saptamini si in general va avea un cuvint greu intr-un caz pe care l-a rezolvat. Indiferent de dezvaluiri, el va putea oricind sa prezinte cazul intr-o maniera care ii este favorabila, beneficiind de informatii pe care cei care il vor critica nu le vor avea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.