Național

Zi fasta pentru Basescu, cu importante consecinte politice

Ziarul de Vrancea
24 mai 2005 624 vizualizări
O zi de bucurie pentru presedintele Traian Basescu, care si-a indeplinit promisiunea, cit si pentru ziaristii reintorsi in tara dupa aproape doua luni de captivitate si familiile acestora, dar si pentru toti romanii, dar o zi care poate avea consecinte politice importante.

Chiar daca circumstantele rapirii jurnalistilor si conditiile in care au fost eliberati nu sint deocamdata cunoscute in totalitate, presedintele Basescu inregistreaza cea mai importanta victorie de la inceputul mandatului prezidential. Cea mai grava criza cu care putea sa se confrunte un presedinte roman a fost rezolvata, Basescu detasindu-se de predecesorii sai prin modul in care si-a asumat-o. Basescu beneficiaza de intreg capitalul de imagine. Seful statului nici macar nu mai trebuie sa spuna ca a salvat viata ziaristilor pentru ca o fac pentru el familiile si prietenii acestora pe toate canalele media. Presedintele a confirmat reputatia de politician impetuos, de actiune si mai putin diplomat. El s-a instalat in fruntea celulei de criza si a condus ostilitatile spre un final fericit, la fel cum ii recomanda sa faca premierului Calin Popescu Tariceanu in cazul inundatiilor. Seful statului are acum un ascendent moral atit asupra Guvernului pe care tocmai l-a criticat cu citeva zile in urma, cit si asupra celor care ii contesta actiunile si cererile. Reforma justitiei poate merge mai departe, restructurarile in aparatul de stat vin dupa termenul de gratie de sase luni dat de presedinte, iar daca toate actiunile nu pot fi sustinute de actuala majoritate parlamentara, alegerile anticipate bat la usa. Basescu ar putea folosi acest ascendent in relatiile cu opozitia si cu majoritatea parlamentara. PSD ar putea avea serioase probleme de imagine odata cu relansarea anchetelor in cazul Omar Hayssam, iar Guvernul ar putea beneficia de un capital de imagine preluat de la Basescu, fara ca aceasta situatie sa fie in folosul premierului Calin Popescu Tariceanu. Presedintele si-ar putea intari autoritatea asupra PNL si PD, pe de o parte, si ar discuta de pe pozitii de forta cu UDMR si mai ales cu Partidul Conservator. Sesizind pericolul, conducerea PSD a decis o ancheta a Comisiei de Integritate Morala asupra modului in care Omar Hayssam s-a "relationat" cu membrii de partid. Trecind peste jocurile politice care vor urma, acest caz dovedeste un lucru clar, de care trebuie sa tina cont toti politicienii: o actiune ferma iti poate aduce mult mai multe beneficii decit vorbele si strategiile de moment. Ramine ca Traian Basescu sa dovedeasca ca poate fi si un presedinte al tuturor romanilor, un sef al statului care sa construiasca, nu doar "un presedinte de criza".

PSD contraataca

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca formatiunea sa face un apel pentru ca Parlametul Romaniei sa se implice, post factum, in criza jurnalistilor romani luati ostatici in Irak.

Liderul PSD cere ca un raport al activitatii, al plusurilor si neajunsurilor din aceasta criza sa fie prezentat si Parlamentului Romaniei, in special comisiilor care se ocupa de serviciile speciale". Geoana a mai precizat ca raportul privind criza jurnalistilor rapiti trebuie prezentat Parlametului fie de catre Executiv, fie de catre Presedintie, si s-a arata convins ca si concluziile raportului vor fi prezentate in "termen rezonabil".

Geoana s-a pronuntat pentru dezbaterea "neintirziata" in Parlament a unui calendar privind retragerea trupelor romanesti din Irak, adaugind ca "Romania si contribuabilul roman nu isi pot permite sa tina la nesfirsit aceste trupe in Irak". El a aratat ca Romania are nevoie de un plan si un calendar al retragerii facut "fara graba si nu sub presiunea santajului", mentionind ca PSD va solicita in comisiile de specialitate ale Parlamentului audieri specifice pe aceasta tema.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.