Național

Eliberarea jurnalistilor - premisa pentru anticipate?

Sebastian Oancea
23 mai 2005 578 vizualizări
Cei trei ziaristi romani si insotitorul lor au fost eliberati din miinile rapitorilor irakieni dupa 55 de zile de captivitate. Autoritatile locale vad rezolvarea crizei in functie de culoarea politica. Toti cred insa ca presedintele Traian Basescu este marele cistigator politic, in conditiile in care acesta s-a pronuntat frecvent pentru anticipate.

Criza celor trei jurnalisti romani rapiti acum 55 de zile in Irak a luat sfirsit! Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci - jurnalisti la Prima TV, Ovidiu Ohanesian - ziarist la cotidianul Romania Libera, si ghidul care i-a insotit in Irak - Muhamad Munaf, au fost eliberati ieri. Pe 28 martie, cei patru au fost rapiti in apropierea Hotelului Jadriya din Irak, unde erau cazati, la putin timp dupa ce realizasera un interviu cu premierul Irakului. In afara de bucuria imensa pe care spun ca le-a produs-o vestea eliberarii jurnalistilor, autoritatile vrincene vad intr-un mod diferit rezolvarea crizei de catre administratia prezidentiala condusa de Traian Basescu, mai ales ca eliberarea celor patru romani creeaza premisele declansarii alegerilor anticipate, aduse frecvent in discutie de presedinte. Bucuria vestii recuperarii in viata a celor trei jurnalisti si a insotitorului a lasat in umbra comemorarea unui an de la explozia de la Mihailesti, unde, printre cele 18 victime, s-au numarat si doi corespondenti postului de televiziune Antena 1.


Deputatul liberal Nini Sapunaru spune ca metoda folosita de celula de criza organizata la Cotroceni a dat roade si ca dialogul purtat cu rapitorii a contat foarte mult in eliberarea celor trei jurnalisti. "Este o veste extrem de imbucuratoare. Totusi, sa nu uitam ca astazi se comemoreaza un an de la moartea celor doi corespondenti ai postului TV Antena1 la Mihailesti. In aceste momente ar trebui sa ne aducem aminte si de cei care au murit pentru cauza lor", ne-a spus deputatul Nini Sapunaru. Referitor la alegerile anticipate, parlamentarul liberal a spus ca nu-si da seama "daca eliberarea celor trei jurnalisti poate fi o premisa pentru declansarea anticipatelor". Deputatul PSD George Baesu il suspecteaza pe presedintele Romaniei ca ar fi stiut de acum patru zile de eliberarea jurnalistilor. "In primul rind, ma bucur foarte mult pentru ei, pentru familiile lor si pentru poporul roman, ca n-a fost nevoit sa treaca printr-o nenorocire. Administratia si-a facut datoria. Traian Basescu este marele cistigator al acestei crize", a declarat George Baesu. Senatorul democrat Jan Vraciu crede ca si rapitorii celor trei jurnalisti au avut sentimente, din moment ce acestia au fost, in cele din urma, eliberati. "Traiesc un sentiment de satisfactie si de bucurie, care este prea mare ca sa pot spune mai multe. Am fost absolut convins ca presedintele Basescu va rezolva cu succes aceasta criza, a fost una dintre situatiile care captau atentia publica", a spus Vraciu, care este de parere ca rezolvarea crizei este de natura a aduce si mai mult in discutie alegerile anticipate. Angel Tilvar, senator PSD de Vrancea, spune ca se bucura pentru colegul sau din Senat, senatorul Vasile Ion, tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion. "Este o veste extraordinara! (...) Nu vad nici o legatura intre jurnalistii rapiti si alegerile anticipate, asa cum nu cred ca este meritul cuiva in eliberarea lor", ne-a spus senatorul PSD.


"Sper ca vor avea loc alegerile anticipate"

Prefectul Ion Oprea ne-a declarat ca eliberarea celor trei colegi ziaristi este o mare bucurie pentru toti romanii. "A fost o perioada foarte dificila, dar cred ca am dovedit inca o data ca avem consecventa, ca avem oameni care au negociat cu succes cu rapitorii eliberarea celor trei colegi ai vostri. N-as lega acum eliberarea celor trei jurnalisti de declansarea alegerilor anticipate", ne-a spus prefectul Ion Oprea. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, spune ca dicutia despre posibilitatea alegerilor anticipate n-ar trebui sa fie legata de situatia jurnalistilor. De altfel, Oprisan a aflat de la reporterii Ziarului de Vrancea ca ieri cei trei jurnalisti romani au fost eliberati. "E o veste minunata, care ma bucura nespus. Trebuie sa recunosc ca am simtit, in ultimul timp, o senzatie de dezamagire, mai ales ca autoritatile n-au fost deloc transparente privind situatia celor rapiti ", ne-a spus Marian Oprisan. Seful CJ este de parere ca "lunga colaborare dintre Romania si lumea araba", dar si inaltii prelati musulmani, au contribuit la rezolvarea crizei celor trei jurnalisti eliberati din Irak. Marian Oprisan n-a scos nici un cuvint despre meritul presedintelui Traian Basescu, cel pe care il boteza "chiorul" in campania electorala din decembrie, il are in rezolvarea crizei. Presedintele Clubului Pro Democratia Focsani, profesorul Ionel Sirbu, este cel mai transant in analiza legaturii dintre eliberarea celor trei jurnalisti si declansarea anticipatelor de catre presedintele Traian Basescu. "Este foarte bine ca s-a intimplat acest lucru, ca presedintele Romaniei n-a legat politica externa de situatia jurnalistilor rapiti. Intr-o alianta militara ai si obligatii, nu numai drepturi. Probabil ca si negocierile duse de serviciile secrete cu rapitorii au ajutat mult la eliberarea celor patru cetateni romani. Sper ca vor avea loc alegerile anticipate, pentru ca presedintele Traian Basescu are o imagine intarita acum, dupa rezolvarea cu succes a crizei din Irak", spune profesorul Ionel Sirbu.


Ziaristii din Vrancea au fost alaturi de colegii lor

Toata presa vrinceana, implicit echipa Ziarului de Vrancea, s-a solidarizat cu cei trei colegi rapiti in Irak. In mai multe zile, in Piata Unirii, jurnalistii vrinceni s-au intilnit si, fara scandari si lozinci, le-au cerut autoritatilor sa faca tot posibilul pentru eliberarea colegilor lor. Numerosi vrinceni si-au exprimat cu aceasta ocazie ingrijorarea fata de situatia creata, dar si speranta intr-un final fericit al crizei. Acestia si-au scris mesajele de solidaritatea pe un banner cu chipurile celor rapiti, care a fost afisat la intrarea in redactia noastra. Pe toata durata celor 55 de zile ale crizei, jurnalistii din intreaga tara au participat la actiuni prin care au aratat ca sint alaturi de colegii lor si familiile si prietenii acestora.


"Este si meritul unei anumite parti a serviciilor secrete"


Colegul lui Ovidiu Ohanesian, jurnalistul vrincean Marian Girleanu, corespondent la Romania Libera, spune ca eliberarea celor trei jurnalisti este meritul presedintelui Traian Basescu, a "unei anumite parti din serviciile secrete romane", dar si al altor factori externi. "La eliberarea romanilor rapiti a contribuit si televiziunea Al Jazeera, care a cerut, in premiera mondiala, eliberarea acestora. Al Jazeera nu a cerut niciodata eliberarea vreunui ostatic, a facut-o in premiera cu romanii si cred ca acest lucru a contat foarte mult. Acest lucru l-au cerut si foarte multi clerici musulmani, fapt iarasi inedit pentru lumea araba", spune corespondentul de la Romania Libera.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.