Național

Liberi si nevatamati

Ziarul de Vrancea
23 mai 2005 657 vizualizări
Ziaristii sint liberi de aproape 24 de ore. In cursul zilei de astazi ei urmeaza sa ajunga in tara cu un avion Hercules al armatei. Eliberarea acestora lasa multe intrebari fara raspuns. Autoritatile trebuie sa explice ce s-a intimplat, pas cu pas. Basescu a mai cerut doua saptamini de ragaz:"operatiunile de investigatii nu sint incheiate, ci doar recuperarea ziaristilor a fost incheiata". "Statul roman nu si-a negociat politica externa prezenta si viitoare", a asigurat presedintele. Cei trei ziaristi urmeaza sa fie audiati la Pachet, iar ghidul lor - Mohammad Munaf - risca sa fie arestat preventiv in legatura cu activitati infractionale care nu au legatura cu rapirea.



Dupa 56 de zile de groaza, cazul jurnalistilor rapiti in Irak s-a incheiat cu un deznodamint fericit. De ieri, la ora 13.44, "cei trei cetateni romani - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - si cetateanul american de origine irakiana Mohammad Munaf se afla, sub controlul autoritatilor romane", a anuntat presedintia. Cei patru "sint teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp". In cursul zilei de astazi ei urmeaza sa ajunga in tara, fiind adusi de un avion Hercules al armatei. Familiile au aflat vestea de la presedintele Traian Basescu in jurul orei 14.30, care a anuntat ca jurnalistii se vor intoarce acasa. "Este o veste extraordinar de buna, e ca si cum s-a nascut a doua oara, sper sa fie adevarata in sensul ca am ajuns sa nu mai cred nimic pina nu vad negru pe alb, pina nu-i vad acasa. Totusi, din toate informatiile de la autoritati, se pare ca este adevarat. E o bucurie imensa pentru care ne-am rugat in cele 53 de zile de cind Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost rapiti, rugaciuni pe care se pare ca cineva le-a auzit. Nu stiu insa mai multe. Astept sa-i vad acasa", declara senatorul PSD Ion Vasile, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion. Mama lui Sorin Miscoci, Elena, a declarat ca multumeste autoritatilor. "Sint foarte emotionata, nu am cuvinte sa va spun ce simt. Multumesc autoritatilor, presedintelui in care am avut mare incredere si tuturor celor care ne-au fost alaturi si ne-au ajutat sa nu ne pierdem rabdarea si speranta", a declarat Elena Miscoci. Logonica lui Sorin, Andreea Costiuc, a declarat ca este foarte fericita dupa ce a primit vestea eliberarii. "Sunt foarte fericitra, nu pot sa va descriu cum ma simt. De-abia astept sa-l vad. O sa-l string in brate si o sa-i spun ca-l iubesc mult", a spus Andreea Costiuc.

Basescu: "A fost o operatiune 100% a serviciilor secrete romane"

La ora 19, ieri, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa la Cotroceni prin care a multumit. serviciilor secrete implicate in recuperarea ziarisrilor. "A fost o operatiune 100% a serviciilor secrete romane, intr-o excelenta colaborare intre Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii si Directia de Informatii a Armatei. Multumesc trupelor antitero dizlocate si militarilor din Bagdad. Tin sa multumesc presei," a declarat presedintele. "Cei trei cetateni romani vor sosi miine in tara. La 16.30, a plecat un avion Hercules al Armatei care va ajunge la Bagdad la ora 21.00, ora Romaniei. Miine, din ratiuni de securitate, sub escorta grupului antitero si a SIE si a aliatilor americani vom face deplasarea de la ambasada la aeroport", a precizat presedintele. El a adaugat ca statul roman a tratat acest caz "cu responsabilitate pentru interesele nationale si pentru fiecare cetatean al Romaniei". "Statul roman nu si-a negociat politica externa prezenta si viitoare. Plata ar fi insemnat ca de a doua zi fiecare cetatean roman ar fi fost periclitat oriunde pe glob", a afirmat Basescu. Presedintele a mai afirmat ca acest caz nu este copia nici unui alt caz de rapire transmis de alte servici secrete. Basescu a cerut in continuare retinere. "Operatiunile de investigatii nu sint incheiate, ci doar recuperarea ziaristilor a fost incheiata. Cazul nu este incheiat. Atunci cind vom incheia cazul, voi face o conferinta de presa, voi face publice informatiile care pot fi facute publice. Cer retinere si la diminuarea volumului de speculatii. Noi credem ca in circa in doua sapatmini voi fi in masura sa va prezint tot filmul luarii de ostatici. Poate v-am cerut lucruri care nu convin presei. Doar sa ne mai lasati doua saptamini pentru a nu periclita vietile celor care au contribuit la salvarea veitilor jurnalistilor."

Jurnalistii vor fi audiati, Munaf ar putea fi arestat preventiv

Jurnalistii romani rapiti in Irak urmeaza sa fie audiati, la un moment dat, de procurorii de la Parchetul instantei supreme, dupa ce se vor intoarce in tara, in timp ce ghidul lor - Mohammad Munaf - risca sa fie arestat preventiv, informeaza surse judiciare. Conform surselor citate, cei trei jurnalisti vor fi audiati cu privire la modul in care au plecat in Irak si la contextul rapirii. Audierea face parte din ancheta derulata de procurorii instantei supreme in dosarul in care omul de afaceri Omar Hayssam este suspectat de legaturi cu rapirea. Procurorii care instrumenteaza dosarul mentionat sint obligati - potrivit procedurii - sa audieze toate persoanele care au legatura cu aceste incidente, astfel ca la Parchet vor fi chemati si cei trei jurnalisti, au precizat sursele citate. Jurnalistii ar urma sa raspunda intrebarilor puse de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in dosarul 540/P/2005 privind infractiuni la Legea de prevenire si combatere a terorismului, pentru care Presedintia a comunicat retinerea sirianului Omar Hayssam, in 5 aprilie.

în ceea ce-l priveste pe Mohammad Munaf, acesta ar fi cercetat intr-un dosar referitor la afaceri ilegale cu lemn. Totodata, Mohammad Munaf este acuzat de procurorii de la Parchetul instantei supreme in dosarul in care Omar Hayssam a fost retinut in 6 aprilie si care vizeaza un prejudiciu de 1,8 milioane de euro.

Stresul post-traumatic al ostaticilor eliberati este cumplit

Desi ziaristii sint liberi, cele 56 de zile petrecute in miinile rapitorilor vor lasa cu siguranta urme adinci in sufletul si mintea fiecaruia dintre ei. Stresul post-traumatic este cumplit pentru ostaticii care sint eliberati. Cei mai multi dintre cei care trec prin tragica experienta de a fi ostatic trebuie sa treaca prin mai multe sedinte de terapie psihologica pentru a-si putea relua viata. Cosmarul pe care l-au trait dispare foarte greu si numai cu foarte multa liniste si odihna. Este cazul Giulianei Sgrena, eliberata de rapitori, dar ranita apoi in circumstante neclare in Irak. Jurnalista a avut nevoie de saptamini intregi pentru a se odihni. Nici acum nu doreste sa vorbeasca prea mult despre experienta sa. Viata ar trebui sa decurga normal pentru acesti oameni, care admit insa ca ceva in existenta lor s-a schimbat iremediabil. Jurnalistul George Malbrunot, de la Le Figaro, rapit in Irak si eliberat apoi, alaturi de colegul sau de la Radio France International, declara cu o luna in urma, ca gindul la familie si prieteni l-a ajutat sa treaca peste momentele cumplite ale detentiei. Cei doi jurnalisti au fost primiti in Franta ca niste eroi, iar acum isi continua activitatea. Majoritatea celor eliberati au citeva secrete, la care presa nu a avut acces niciodata. Unde si cum au fost rapiti, cine erau rapitorii, si mai ales, care au fost circumstantele eliberarii lor. Secretele, momente dramatice prin care au trecut, amintirea durerii si a fricii, ramin in urma oricarei sedinte de terapie.


Liderul Uniunii Arabilor: "Am stiut ca se va ajunge la acest deznodamint"

Presedintele Uniunii Arabilor din Romania, dr. Rifai Issam sustine ca stia "inca de la inceput", din alte surse decit cele oficiale, ca se va ajunge la acest deznodamint fericit al crizei. "înca de la inceputul crizei am intuit ca situatia se va rezolva in acest fel. Caile noastre de comunicare - altele decit cele oficiale - ne-au asigurat inca de la inceput ca situatia se va termina in acest fel", a declarat Rifai Issam, aratind ca a stiut "cu siguranta" de acest deznodamint fericit. Presedintele Uniunii Arabilor din Romania nu a putut explica in ce mod s-a ajuns la acest deznodamint al crizei. El a aratat insa ca nu are cunostinta ca Romania sa fi platit vreo suma pentru eliberarea jurnalistilor si a insotitorului lor.


Lucruri de lamurit:

1. In ce conditii au plecat jurnalistii in Irak?

2. Care a fost implicarea lui Omar Hayssam si, eventual, a complicilor sai in rapirea jurnalistilor?

3. Cine sint persoanele acuzate de catre presedintele Traian Basescu pentru "intoxicare" si "dezinformare" in privinta eliberarii jurnalistilor?

4. Care a fost filmul evenimentelor prin care s-a reusit recuperarea ostaticilor? S-au dat bani? Au fost de ajuns doar presiunile comunitatii arabe si rezultatele negocierilor politice?

5. Cum s-a ajuns la un deznodamint fericit desi in ultimele zile nimic nu anticipa acest lucru? Mai mult, saptamina trecuta presedintele Basescu amintea ingrijorat: "este posibil sa vedem si executii".


Consecinte politice:

1. Exista acum posibilitatea unei dezbateri destinse intre societatea civila si politicieni privind prezenta sau retragerea militara romaneasca din Irak.

2. Romania a reusit sa treaca cu bine peste o situatie de presiune, pastrindu-si demnitatea si respectind principiile cu care s-a angajat in politica externa in ceea ce priveste aliantele militare si politice.

3. Din punct de vedere politic, autoritatea si popularitatea lui Traian Basescu ies intarite din aceasta criza, in timp ce PSD si liderul sau, Mircea Geoana, care a avansat ideea retragerii trupelor din Irak sub presiune, marcheaza un tip de politicianism lipsit de consecventa.



Atanasiu: Este putin probabila retragerea trupelor din Irak in acest an

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, la Alba Iulia, ca "este putin probabil ca Romania sa-si retraga trupele din Irak in acest an" deoarece armata irakiana nu este pregatita sa preia executarea misiunilor pe care le asigura in prezent fortele aliate. "Romania participa in prezent in Irak la diferite misiuni, printre care instruirea si inzestrarea armatei irakiene. Din pacate, armata irakiana nu este capabila sa execute misiunile pe care armata romana sau armatele tarilor aliate le executa si de aceea este putinprobabila retragerea armatei romane in acest an din Irak", a declarat Atanasiu. Potrivit acestuia, in functie de evolutia situatiei de stabilitate din Irak se va decide daca este oportun sau nu ca trupele romanesti sa ramina acolo si dupa sfirsitul anului.



PSD isi scoate palaria in fata lui Basescu

Liderul PSD, Mircea Geoana, a salutat "cu multa bucurie" eliberarea jurnalistilor romani si a insotitorului lor. "PSD subliniaza rolul deosebit pe care societatea civila romaneasca, colegii din mass-media, reprezentantii comunitatii musulmane din tara noastra l-au jucat, alaturi de autoritati si ansamblul clasei politice romanesti, prin mobilizarea exemplara in jurul cauzei jurnalistilor romani. La acestea se adauga efortul si solidaritatea comunitatii internationale care, toate cumulate, au dus in final la un deznodamint fericit si care vor permite ca ziaristii romani si insotitorul lor sa fie in scurta vreme alaturi de familie si cei dragi", se arata intr-un comunicat al liderului partidului, Mircea Geoana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.